BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Türk-Ermeni savaşında kritik 48 saat

ABD'de kelimenin tam anlamıyla lobi savaşları yaşanıyor. Ermeni lobileri 48 saat içinde tasarıyı Meclis'e indirmeyi hedefliyor.

Abone ol
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Ermeni tasarısını önümüzdeki 48 saat içinde meclis gündemine getirebileceği öğrenildi. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de tasarının gündeme gelmemesi için çalışmalara başladı. Bu arada girişimi öğrenen Davutoğlu, ABD'yi aradı. 
 
Tasarı, geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi'ne bağlı Dış İlişkiler Komitesi'nden 22'ye karşı 23 oyla geçmişti.

Pelosi'nin, uzun süredir Temsilciler Meclisi'nde bekleyen tasarıyı, yeni yıldan sonra Cumhuriyetçilerin ağırlık kazanacağı yeni Kongre çalışmasına başlamadan meclis gündemine taşıyabileceği belirtiliyor.

NOEL ÖNCESİ ERMENİ HAREKATI

Şu anki meclisin görev süresi, Noel tatiliyle birlikte önümüzdeki günlerde sona erecek. 
Bu nedenle, Ermenilerin büyük destekçisi olarak bilinen Pelosi'nin de tasarıyı önümüzdeki 48 saat içinde meclise taşımayı düşündüğü ifade ediliyor. Amerikan-Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) de, Pelosi'nin tasarıyı önümüzdeki 48 saat içinde meclise getirebileceğini ifade etti.

DİASPORADAN KONGREYE ÇAĞRI


Amerika'daki Eermeni diasporası uzun zamandır, 1915 olaylarında Ermeni iddialarını destekleyen tasarının Kongre gündemine getirilmesi için çalışıyordu. Ermeni diaspora kuruluşlarından Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye Ermeni tasarısını Kongre'de oya sunma çağrısı yaptı.  
Pelosi'den, ocak ayında koltuğunu Cumhuriyetçi Partili Boehner'e bırakmadan önce tasarının genel kurulda görüşülmesini istedi. 

Ermeni iddialarını içeren tasarı, mart ayında Temsilciler Meclisi'nin alt kanadı Dış İlişkiler Komitesi'nde, Komite Başkanı Howard Berman'ın yoğun çabalarıyla onaylandı. 
Ermeni iddialarını içeren tasarı, halihazırda 435 Kongre üyesinden 148'i tarafından destekleniyor. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, geçtiğimiz yaz Ermeni tasarısını, yetecek sayıda vekilin desteğinin kazanılması halinde derhal genel kurula getirme sözü verdi. 
Ermeni iddialarına destek verme nedenini "Amerikan vicdanı" olarak niteliyor. 

TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de tasarının gündeme gelmemesi için çalışmalara başladı. 

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan da mesajlarların ardından çalışmalarla ilgili bir de açıklama yaptı. 

Namık Tan, ABD'nin 1915 olaylarını ''soykırım'' olarak tanımasını isteyen tasarının, ''ABD Kongresinin son çalışma günlerinde gündeme getirilmesini etik bulmadıklarını'' belirterek, ''Bu girişim karşısındaki çalışmalar ara verilmeksizin sürdürülecektir'' dedi.

Tan, yaptığı yazılı açıklamada, ''tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu gündemine getirilmesi çabaları karşısında, sabah erken saatlerden itibaren gereken her türlü temas ve çalışmaları yaptıklarını'' ifade etti.

''Bu bağlamda sağduyunun galebe çalacağına inanıyorum'' ifadesini kullanan Tan, şunları kaydetti:

''ABD Yönetimi ve Kongre içindeki Türkiye-ABD ilişkilerinin önemine vakıf milletvekilleri, anılan tasarının kabul edilmesinin ilişkilerimize vereceği zararın boyutunun bilincindedir.

Kongrenin neredeyse son gününde bu denli tartışmalı bir tasarının gündeme getirilmesini etik bulmuyoruz. Bu girişim karşısındaki çalışmalar ara verilmeksizin sürdürülecektir.''

 DAVUTOĞLU'NDAN CLINTON'A TELEFON

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısı konusunda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı arayarak, tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesini istedi.  

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Clinton'ı arayan Davutoğlu konunun ciddiyetine dikkati çekti. Davutoğlu, bu tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesi gerektiğini de vurguladı.

Clinton'ın da Türkiye-ABD ilişkilerine verdikleri önemi bir kez daha dile getirdiği ve bu konuda ABD yönetiminin tutumunun değişmediğini, tasarının gündeme gelmemesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirttiği öğrenildi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Ermeni tasarısını önümüzdeki 48 saat içinde Meclis gündemine getirebileceği öğrenilmişti. Tasarı, geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi'ne bağlı Dış İlişkiler Komitesi'nden 22'ye karşı 23 oyla geçmişti.