BIST 9.783
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,27
HABER /  GÜNCEL

Türk ekonomisine seçim uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin bütçesi için bakın hangi uyarıda bulundu.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'yi cari açığı konusunda uyarıda bulunarak, bütçe açığının azaltılmaması durumunda, Türkiye'nin kredi notunun baskı altında kalabileceğini belirtti. Moody's, 12 Haziran'daki genel seçimin ardından, Türkiye'nin hızlı bir şekilde bütçesini sıkılaştırması gerektiğini savundu.

Moody's'in açıklamasında Türkiye'nin mali durumunu iyileştirmesine rağmen, hâlen daha dışarıdan gelebilecek kırılganlıklara açık olduğunu söylede. Açıklamada, cari açığın büyüklüğüne ve cari açığı finanse etmek üzere portföy yatırımlarından gelen kaynaklara bağımlılığının, mali temelleri sağlamlaştırmak için büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.Moody's'in analistlerinden Sarah Carlson, Türkiye'nin cari açığının karşılanması ve azaltılmasına ilişkin zorlukların artması hâlinde, kredi notunun da baskı altında kalabileceğini vurguladı. Carlson, "cari açıktaki hızlı bozulma, şu anda Türkiye için en temel risk" dedi.

Gösterge tahvilin bileşik faizi, 8 baz puanlık artış kaydederek yüzde 8.96'ya yükseldi. Dolar/TL ise yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1.5781'den işlem gördü. Türk Lirası bu yıl yüzde 1.9 değer kaybederek, gelişen piyasaların para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. TL'deki düşüşte cari açığa ilişkin endişeler etkili oldu. Ekonomik büyümenin ithalat talebini artırmasıyla cari açık Mart ayında sonlanan 12 aylık dönemde 39.3 milyar dolardan 60.5 milyar dolara ulaştı.