BIST 9.452
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.498,25
HABER /  GÜNCEL

Türk demir ihracatçılarına vergi şoku

ABD Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Türkiye ve Meksika kaynaklı demir çelik üreticilerinin Amerika’daki üreticilere fiyat kırdığı iddiasını kabu...

Abone ol

ABD Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Türkiye ve Meksika kaynaklı demir çelik üreticilerinin Amerika’daki üreticilere fiyat kırdığı iddiasını kabul etti. Amerikan hükümeti Türk ve Meksikalı demir çelik ürünlerine anti-damping vergisi uygulamaya hazırlanıyor.
İddiaya göre Türk ve Meksikalı demir çelik üreticileri Amerika’nın ithal ettiği ürünlerin satışında damping uygulayarak Amerika’daki üreticilerin fiyatlarını kırdı. ABD demir çelik üreticileri bu durumu ABD Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirdi. Dün konu üzerine açıklama yapan bakanlık yetkilileri damping yapıldığını kabul etti.
Bu kararın sonucunda Türk ve Meksikalı üreticilerden vergi talep edilecek. ABD Hükümeti verdiği kararla bir hafta içerisinde gümrüklerinden demir çelik ürünlerinin geçişini yasaklayacak. Bu yasağın kalkması için ilgili firmaların belirlenen vergileri ödemesi mecburi tutulacak. Bu vergiler Meksika için yüzde 10 ile 66 arasında değişirken Türkiye için yüzde 2 olarak uygulayacak.
Türk ve Meksikalı firmalar ise herhangi bir ticari usulsüzlük yapmadıklarını belirterek duruma tepki gösterdi. Meksikalı firmalar konu ile alakalı ABD Ticaret Bakanlığına itirazda bulunarak istenilen verginin gereksiz olduğunu ve Amerikalı üreticilerin zaten pazarın büyük çoğunluğunu oluşturduğunu açıkladı. Konu ile ilgili son kararın önümüzdeki yaz aylarında belirlenmesi bekleniyor.
(İHA)