BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Türk bilim adamının büyük başarısı

Türk bilim adamlarının yurtdışındaki başarıları dikkat çekiyor. Prof. Murat Günel'in genetik araştırması 2010"un en iyi 10 buluşu içine girdi.

Abone ol

Genetik üzerine çığır açan çalışmalara imza atan Prof. Dr. Murat Günel'in araştırması, dünyanın en prestijli bilim dergisi 'Science' tarafından '2010 yılının en büyük 10 buluşundan biri' seçildi. Yale Üniversitesi Beyin Damar Hastalıkları Beyin Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günel'in bulduğu teknoloji ile pek çok hastalığın genetik şifresi çözülecek ve erken tanı sayesinde daha iyi tedavi imkânı sağlanacak.

Günel, beyinsel gelişim bozukluğu olan çocuklara uyguladıkları bir teknoloji ile hastalığa sebep olan "WDR62'' adlı geni bulmuştu.Yale Üniversitesi Beyin Damar Hastalıkları Beyin Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü Prof. Dr. Murat Günel, bilim çevrelerince "Dahi Türk Doktor'' olarak anılıyor. Günel'in son buluşu, aynı hastalıkta birkaç hastaya gerek kalmadan bozuk genleri tespit etmeyi sağlıyor.

Günel, "Bu teknoloji bir kaç yılda, kanser tedavisinin kanser türüne göre seçilmesinde önemli bir rol oynayacak. Kanserin yanı sıra kalp damar, şeker, astım gibi diğer hastalıkların genetik risklerinin belirlenmesinde de büyük rol oynayacak'' diyor. Günel, buluşunun hastalıklı genlerin çocuk daha anne karnındayken tespit edilmesine imkân sağlayacağını, risklerin ortaya konulabileceğini ifade ediyor