BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.433,08
HABER /  GÜNCEL

Türk askerine eğitim veriyorlar

TBMM onayı almadan askerlerimiz ABD'ye eğitime gidiyormuş.

Abone ol

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan yazılı önergeyle "ABD Kara Kuvvetleri özel birimi Yeşil Bereliler'in TBMM onayı alınmadan Genelkurmay'la anlaşma yaptığı, 15 kişilik Türk ekibine Colorado'da eğitim verdiği" yönündeki iddiaları sordu. Mili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Yeşil
Bereliler'in Türkiye'den 15 kişilik bir ekibi eğitim için Colorado'ya götürdüğünü doğruladı.

screen-shot-2013-05-26-at-2.32.58-pm.png

BAKAN YILMAZ DOĞRULADI

Yılmaz, TSK'nın '2012- 2016 Yılları Tatbikat' programında bu konunun yer aldığını belirterek, 28 Kasım 2011'de Bakanlar Kurulu kararı alındığını kaydetti. Alt düzeyde askerlerin imzaladığı 'Muhatabakat Muhtırası'nın, "tatbikatın ev sahibi ülke desteğine ilişkin" olduğunu vurgulayan Yılmaz, "İdari ve lojistik hususları düzenlemek üzere hazırlandığı anlaşılmıştır" dedi. Bakanlar Kurulu tarafından verilen yetki çerçevesinde askeri makamların mutabakatı imzaladığını dile getiren Yılmaz, eğitim detayları hakkında ise bilgi vermedi.

screen-shot-2013-05-26-at-2.33.08-pm.png

YEŞİL BERELİLER KİMDİR?

Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri, Yeşil Bereliler ya da kısaca Özel Harekât olarak biliniyor. Amerikan Ordusu'nun konvansiyonel olmayan savaşlar ve özel harekâtlar için eğitilmiş olan birlikleri 1952'de Albay Aaron Bank tarafından kuruldu . Kuruluş yıllarında Edson Raff adlı subayın katkısıyla resmî şapkaları yeşil bere oldu. Çetin şartlarda görev yapmak için eğitilen Yeşil Bereliler, gerilla savaşı konusunda uzman. Bu bölükteki askerler en az bir tane yabancı dil bilmek zorunda.  Gerilla savaşının yanı sıra psikolojik savaş ve keşif harekatlarında da uzman olan Yeşil Bereliler, Vietnam, Panama ve Körfez Savaşı'nda görev yaptı.