BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,42
HABER /  DÜNYA

Türk askeri Rojava'da PYD bölgesinden nasıl geçti?

Hasan Cemal geçtiğimiz gün Suriye'ye giren ve Süleyman Şah Türbesi'ne giden Türk askeri birliğinin Rojava'dan nasıl geçtiğini yazdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Bir süredir Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'dan izlenimlerini yazan usta ci Hasan Cemal T24'de yayınlanan bugünkü yazısında çarpıcı bir kulis paylaştı.

TÜRK BİRLİĞİNİN YPG İLE OLAN İLGİNÇ TEMASI

Rojava Kürtlerinin silahlı gücü olarak örgütlenip bölgeyi kontrolü altında tutan ve PKK'ya yakınlığı ile bilinen YPG'nin (Halk Savunma Birlikleri) komutanları ile görüşen Cemal geçtiğimiz gün Suriye'ye giren ve Süleyman Şah Türbesi'ne giden Türk askeri birliğinin Rojava'dan nasıl geçtiğini yazdı.

İşte Cemal'in yazısındaki ilgili bölüm:

TÜRK BİRLİĞİ YPG'NİN KONTROL NOKTASINDAN GEÇTİ

YPG’li komutan, gece yarısı yaşanacak önemli bir gelişmeyi bize haber veriyor.

Kobani’deki Türkiye toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’ndeki Türk birliği değişecekmiş o gece yarısı, yani salıyı çarşambaya bağlayan gece.

hcrojava8icfoto3(1).jpgYPG'DEN TÜRK ASKERİ BİRLİĞİ İÇİN HASSAS BAYRAK TALİMATI

Türbe’nin çevresini üç kilometrelik bölümü radikal İslamcı örgüt DAİŞ (IŞİD) kuşatmış. Onun da etrafında, Türkiye sınır kapısı dâhil YPG bulunuyor.

Türkiye tarafı birlik değişimi için YPG ile de temas kurmuş. “Kapıda bizim bayrağın, YPG bayrağının altından geçmek istemezlerse, zorluk çıkarmayın” talimatı da verilmiş sınırdaki YPG’ye...

ROJAVA'DAKİ ASKERİ ÖRGÜTLENME MODELİ

Kısa adı YPG olan Halk Savunma Birlikleri’nin yapısını şöyle özetliyor:

“En tepede üç kişiden oluşan bir genel komutanlık var. Bunun altında 17 kişilik bir askeri konsey yer alıyor. Bu konseyin 7 üyesi Cizre Kantonu’nda, 5’i Kobani’de, 5’i Afrin’de görev yapıyor. Askeri Meclis ise 55 üyeden oluşuyor. Bir de kısa adı YPJ olan kadın ordumuz var.”

Şunu da ekliyor:

“YPG’nin içinde 10 Arap taburu, 10 Süryani taburu, 2 Türkmen taburu da var. Her tabur, 35-40 kişiden oluşuyor. YPG olarak Rojava’da 50’ye yakın siyasi ve askeri okulumuz bulunuyor eğitim amaçlı...”