BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,88
HABER /  GÜNCEL

Türk askeri 9 yıl sonra Kuzey Irak'ta

TSK 2008’deki ‘Güneş Operasyonu’ndan 9 yıl sonra ilk kez Zap Bölgesi’ne operasyon başlattı. Hedefte çok katlı PKK mağaralarının bulunduğu Kokozer adı verilen Zerdağı var.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 2008 yılında düzenlenen Güneş Operasyonu’ndan sonra ilk kez Kuzey Irak’ta operasyon düzenledi. 16 Ekim tarihinde gece 00:03’te Çukurca kırsalından sınırı geçen komandolar, PKK’nın en önemli kamplarının bulunduğu Zap Vadisi’ne girdi. Komandoların hedefinde örgütün lojistik merkezi olarak bilinen, çok katlı mağaraların bulunduğu Işıklı, Taştepe Bölgeleri ise halk arasında Kokozer adı verilen Zerdağı bulunuyor.

4 KOMANDO ŞEHİT DÜŞTÜ

Terör örgütünün sınır ötesindeki yapılanmasına yönelik yapılan operasyonda Türkiye'nin en seçkin komando tugaylarına ait birlikler önemli rol oynuyor. Hava kuvvetlerine ait F-16 savaş uçakları, Atak Helikopterleri ile silahlı İHA’lar da operasyona katıldı. Operasyon kapsamında ilk iki gün içinde toplam 16 terörist etkisiz hale getirilirken Bolu Komando Tugayı’na bağlı 4 komando şehit oldu. Komandoların şehit olduğu olaylarda terör örgütü el yapımı patlayıcı kullandı.

21 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ 

Komando birliklerinin katıldığı Zap bölgesindeki operasyonda PKK’lı teröristler tarafından daha önce yola döşedikleri el yapımı patlatıcının infilak ettirilmesi ve sonrasında çıkan 2 asker şehit olurken 2’i ağır 3 asker yaralandı. Çatışma sonrası, Zap bölgesine Hava Kuvvetleri ile düzenlenen hava harekatında 6, Silahlı İnsansız Hava Aracı ile 2 olmak üzere 8 terörist etkisiz hale getirildi. Aynı gün (16 Ekim) PKK’lı teröristler tarafından düzenlenen ikinci saldırıda ise el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi ve çıkan çatışma sonucunda 2 asker şehit olurken 1’i ağır olmak üzere 3 asker de yaralandı. Çatışma sonrası Zap bölgesine düzenlenen hava harekatında 8 terörist daha etkisiz hale getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyona ilişkin yapılan son bilgilendirmede ise Zap bölgesinde devam eden hava destekli operasyon esnasında, keşif ve gözetleme vasıtaları ile operasyon birliklerine saldırı için hareket halinde oldukları tespit edilen silahlı 5 terörist düzenlenen hava harekatıyla etkisiz hale getirildiği ve bir Doçka uçaksavar makineli tüfeğin imha edildiği belirtildi.

GÜVENLİK UZMANI: HER YERİ MAYINLAMIŞLAR

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Zap Vadisi’ne düzenlenen operasyonu şöyle değerlendirdi: “15 Temmuz darbe sürecinden önce terör örgütü Dağlıca-Çukurca arasında kuş uçuşu yaklaşık 45 kilometrelik alanı çok etkin kullandı. Buralara tahkimatlar ve yığınaklar yaptı. Bu bölgeye ise Ertuşi Kampı adını verdi. Ancak Türk askeri buralara operasyon düzenledi ve kampları yerle bir etti. Bu olaydan sonra terör örgütü sınırın diğer tarafına yani Kuzey Irak’ta yığınak yaptı. Buralardan taciz ve sızma eylemlerine devam etti. Bölge olarak çok katlı mağaralar bulunuyor. Ayrıca derin bir çanak var. Engebeli ve kayalık bir arazi. Operasyon için çok zor şartlar ancak bölgedeki etkilerini yok etmek için komandolar operasyona başladı. Operasyonun ilk iki gününde 4 şehidimiz var. Çok zor arazisi var ve her yeri mayınlamışlar. İlk iki şehidimiz de mayın yüzünden oldu. Mayına basan bir askeri kurtarmak için atılan arkadaşları başından vurularak kalleşçe şehit edildi. Işıklı ve Taştepe Bölgesi ile Kokozer Dağı’ndaki yapılanmaya yönelik bu harekat ile terör örgütüne büyük darbe vurulması planlanıyor.”

ADINI ONBAŞININ KIZINDAN ALMIŞTI

Güneş Harekâtı, 21 Şubat 2008 tarihinde başlatıldı. Hakkari’nin Çukurca ilçesindeki 3’üncü Sınır Jandarma Taktik Alay Komutanlığı’nda konuşlandırılan 40 km menzilli 105 ve 203 mm çaplarındaki obüslerle yapılan topçu ateşiyle başlayan harekatta komandolar sınırı geçti. Sınırdan 30 km uzaklıktaki Zap, 15 km uzaklıktaki Hakurk ve 10 km uzaklıktaki Avaşin kampları hedef alındı. Harekatta PKK’nın bu bölgelerdeki lojistik destekleri imha edildi. Operasyona savaş uçakları ve helikopterler de destek verdi. Operasyon sürecinde 240 PKK’lı etkisiz hale getirildi. Harekata ismini ise 8 Ekim 2007’de Şırnak’ın Gabar Dağı mevkiinde gerçekleşen terör eyleminde şehit olan Şanlıurfalı Piyade Onbaşı Kasım Aksoy’un 3 yaşındaki kızı Güneş’in adı verilmişti.