BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  GÜNCEL

Turistlerin yeni gözdesi oldu

2005 yılında Muğlalı su sporları ile uğraşan birkaç genç tarafından keşfedilen Gökova Körfezi’nin uç noktasındaki Akçapınar sahili, günde 50...

Abone ol

2005 yılında Muğlalı su sporları ile uğraşan birkaç genç tarafından keşfedilen Gökova Körfezi’nin uç noktasındaki Akçapınar sahili, günde 500’den fazla kiteboard sporcusunu ağırlıyor.
Akçapınar sahiline kiteboard yapmak için her geçen yıl artış yaşanırken, 3 yıl önce yıllık 20 bin olan sporcu sayısı bu yıl 50 bini bulması bekleniyor.
Kiteboard okulu sahibi Hüseyin Yalçın, her gün düzenli olarak esen termal rüzgarın Gökova’yı Türkiye’nin en iyi kiteboard merkezi yaptığını, 3,5 kilometrelik kumsalın kiteboard öğrenmek için Türkiye’deki en uygun plaj olarak kabul edildiğini söyledi. Yalçın, “Ramazan Bayramı tatili nedeniyle çok yoğun bir dönem geçiriyoruz. 10 gün öncesinden rezervasyonları durdurmak zorunda kaldık. Çok ciddi bir rezervasyon var. Geçen seneye göre çok talep var. Özellikle yabancıların sayısı geçen seneye göre yüzde 50 oranında arttı. Avrupa’ya çok yakınız. Uçakla Dalaman’a direkt gelebiliyorlar. Dış ülkelerden gelenler en az 10 günlüğüne gelerek 8-9 gününü kite yaparak geçiriyor. Günlük yerli ve yabancı kiteboard sporu yapan sayısı 500’ün üzerine çıkıyor. Bunların bir bölümü eğitim almak için, bir bölümü de bu sporu halihazırda yapan kişiler. Her geçen yıl bu sporu yapmak için gelenlerin sayası artıyor ama bu alanın da kapasitesi bundan fazlasını kaldırmaz. Sezon öncesi Büyükşehir Belediyesi ile Muğla Çevre Eğitim Vakfı (MUÇEV) arasında yaşanan kriz ilk başlarda olumsuz etkiledi. Yaklaşık bir hafta 10 gün boyunca burada hizmet verilemedi. Gelen sporcu sayısında düşüş yaşandı ama çok şükür şu anda o dönem geride kaldı” dedi.

ÖNCE ÖĞRENCİ, ŞİMDİ UÇUYOR
Yaklaşık 9 gündür kiteboard yapmak için Akyaka’da bulunduğunu belirten Hollandalı 34 yaşındaki sigortacı Norbert Evers, “Akyaka’ya bu yıl ikinci defa geliyorum. Daha önceki yıl öğrenmek için geldim. Burada rüzgar ve eğitmenler çok iyi. Ülkeme döndüğüm zaman arkadaşlarıma kiteboard’a başlamalarını tavsiye edeceğim. Kiteboard yapmak hem zevkli hem de insana huzur veriyor. Bence bu alan kiteboard dünya şampiyonasının yapılabileceği bir alan” dedi.
Gökova Körfezi konumu itibarıyla Muğla’nın merkezinde yer alıyor. Marmaris’ten 26 kilometre, Dalaman Havalimanı’ndan 67 kilometre, Bodrum Havalimanı’ndan 125 kilometre uzaklıkta. Tüm havalimanlarından servisle Gökova’ya ulaşım sağlanıyor.

KITEBOARD NEDİR?
Kiteboard sporu Brezilya, ardından Mısır, İspanya ve Güney Afrika’dan sonra 2000’li yılların başlarında Türkiye’de yapılmaya başlandı. Muğla’da su sporları ile uğraşan gençler tarafından Akçapınar sahilindeki rüzgar keşfedildi ve ardından küçük ölçekli tanıtımlar sonrası 2005 yılında bir tane olan okul sayısı şu anda 8’e çıktı. Uçurtma ile sağlanan rüzgar kontrolüne dayalı bir board sporu olan kiteboard, popülerliğini her geçen gün artırarak son yılların yükselen trend spor dalı olmuştur. Bir güç sporu gibi gözükse de bele bağlı olan trapez sayesinde vücut ağırlığınızla gücü dengeleyip direksiyon görevi gören bar ile rüzgarı, ayağınızdaki board ile de su üzerinde sürüşü kontrol edebildiğiniz bir denge sporudur. Herhangi bir spor altyapısına gerek olmadan 30 kilogram üzeri tüm çocuklar ve her yaştaki insan tarafından rahatça yapılabilir.
(İHA)