BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL

Turistler bu kahveye bayılıyor!

Yöreye özgü topraktan yapılan çanak cezvelerde pişirilen Türk kahvesi turistlerin ilgisini çekiyor.

Abone ol

Avanoslu çanak çömlek ustaları her geçen gün topraktan yaptıkları ürünleri çeşitlendirirken, son olarak da Türk geleneğinde önemli bir yere sahip olan Türk kahvesini daha lezzetli ve sağlıklı yapmak için çanaktan cezve ürettiler.

Avanos'ta sanayideki imalathanesinde çanak cezve üretimi yapan Gökhan Özgül,  21 yıldır çanak çömlek yaptığını ve son zamanlarda topraktan yapılan ürünlere yoğun ilgi olduğunu, bunu göz önüne alarak çanaktan kahve cezvesi yaptığını söyledi.

Avanos'ta mutfakta kullanılmak üzere topraktan ev eşyası üretmenin binlerce yıllık bir geleneğin devamı olduğunu ve kendilerinin de bu geleneğe katkı sağlamak için yeni ürünler yapmaya çalıştıklarını belirten Özgül, ''Biz belki de Avanos çömlekçiliğinin son nesilleriyiz. Biz bu binlerce yıllık geleneği yaşatmak istiyoruz ve kendimizi sürekli yeniliyoruz. Farklı ürünlere yöneliyoruz. Son olarak da yaptığım gözlemler üzerine çanaktan cezve yaptım ve çok da ilgi görüyor'' dedi.

Ürettikleri çanak cezvede odun ateşi üzerinde yapılan Türk kahvesinin daha lezzetli olduğunu anlatan Özgül, şöyle konuştu:
''Çanak cezvede yapılan kahve, bol köpüklü Türk kahvesi oluyor. Tabi odun ateşi de kahvenin lezzetli olmasında çok önemli bir etken. Çanak cezveleri deneme amacıyla yaptık, ama beğenilince devam ettik. Çanak cezve topraktan üretildiği için bunda hazırlanan Türk kahvesi çok farklı ve lezzetli bir damak tadı oluşturuyor. Son zamanlarda piyasaya çıkan plastik kahve cezvelerin de bu lezzeti bulmak zor. Bir çok insan da bunun farkında. Bu ürün herkesin dikkatini çekti. Bu nedenle çok satış yapıyoruz. Kapadokya bölgesine gelen yerli ve yabancı turistler, çanak cezvede yapılan Türk kahvelerine büyük ilgi gösteriyor. Kahveyi tadan turistler çanak cezve alıyor. Kimi zaman taleplere yetişmekte zorlanıyoruz.''

Avanoslu ustaların topraktan cezve, çanak damacana, güveç, barbekü, su testisi, yoğurtluk, peynir çömlekleri ve ekmek tandırı gibi bir çok ürünün satış ve üretimini yaptıklarını anlatan Özgül, son dönemde su damacanalarıyla ilgili tartışmaların ardından topraktan yapılan çanak damacanalara olan talebin de arttığını sözlerine ekledi.