BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,52
ALTIN 2.497,92
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Türel: “Engelsiz Antalya için çalışıyoruz”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle düzenlenen yemekte engelli bireyler ve aileleriyle bir araya geldi.

Abone ol

Başkan Türel, “Ben bu görevde oldukça en büyük hedefimiz, önceliğimiz engelsiz Antalya olacaktır. Hep birlikte dünyanın en engelsiz şehri olmayı hedefleyeceğiz ve başaracağız” dedi. 

Cam Piramit’te gerçekleştirilen 2 bin kişilik yemeğe Antalya Valisi Münir Karaloğlu eşi Sevim Karaloğlu, Ak Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, eşi Ebru Türel, Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, belediye bürokratları, Antalya protokol üyeleri, engelli dernekleri, engelli bireyler ve aileleri katıldı. “Sevgili kardeşlerim, dostlarım, yol arkadaşlarım” diyerek konuşmasına başlayan Başkan Türel,“Birlikte tam 13 seneden beri projeler ürettik, projeler yaptık, çok ilerleme kaydettik, fakat halen daha çok işimiz var. Görme engelli, yürüme engelli, duyma ve konuşma engelli insanlarımızın önünde engel kalmayana kadar mücadeleye, çalışmaya devam edeceğiz. Antalya dünyanın en engelsiz şehri olana kadar çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

BÜTÜN ENGELLERİ YOK EDEBİLİRİZ

Türkiye’nin, engelli insanlarına sahip çıkma yolunda çok büyük bir ilerleme kaydettiğini belirten Başkan Türel, “Dün Sayın Başbakanımız açıkladı, devlette 15 senede engelli istihdamı 5 binden 50 bine yükseldi. Engelliler okula gidemez, hiçbir destek alamazdı. Artık Bakanlığımız bir taraftan biz Büyükşehir olarak diğer yandan engelli kardeşlerimizle ve aileleri ile birlikteyiz. Türkiye bir süredir Engelli Olimpiyatlarında dünya çapında başarılara imza atıyor. Bunlar hep devletimizin engelli hizmetlerinin neticesidir. Kolu, bacağı olmayan Ampute milli takımımızın futbolda Avrupa şampiyonu olduğunu da gördük, adeta bir hayal gibiydi. O takım esasen bize dünyada fiziki engellerin gerçek engel olmadığını gösterdi. Eğer toplum ve kişiler olarak kafamızdaki ve gönlümüzdeki engelleri aşarsak bütün engelleri yok edebiliriz” şeklinde konuştu. 

HER GÜN YENİ PROJE

Başkan Türel, sözlerine şöyle devam etti: “Aslında iki önemli hedefimiz olmalıdır, birisi hayatı engelsiz hale getirmektir, yani engelli kardeşlerimizin engellerini azaltmaktır. İkinci hedef ise engelli ailelerin yükünü paylaşmak olmalıdır. Bunun için de çok şey yapıyoruz. Bir ülkenin zenginliği lüks evlerden, lüks arabalardan belli olmaz, ülkenin zenginliği sosyal yardımlardan, engelliye, yaşlılara, çocuklara verilen hizmetlerden belli olur. Bir yaşlımıza yardım, bir engelli insana yardım sadece ailenin sorumluluğuna bırakılamaz. 

Ben bu sebeple sosyal hizmetlerimizi birinci sıraya koymuş durumdayım ve sosyal hizmetlerde sınır tanımıyorum. 2004’de Engelli rehabilitasyon merkezi en önemli projemizdi. Bu dönemde ise her gün yeni bir projeyle ilerliyoruz” 

ENGELSİZ ANTALYA PROJELERİ

Başkan Türel, engelsiz Antalya için yapılan projeleri anlatarak şunları söyledi: “Engelsiz Mekanlar Projemiz ile evleri engelsiz hale getirmeye devam ediyoruz. Engelsiz Plaj Projemizde artık özel uzman personel istihdam ediyoruz. Denize giriş ve çıkışta da hizmet verilecek. Mola Evi Projemiz yeni bir projedir ve hem engellilere hem ailelere hizmet veren bir projedir. Aileler, çocuklarını kısmi zamanlı veya günübirlik olarak haftada bir gün Mola Evine emanet edebiliyor. Hem çocuklar sosyal ve kültürel yaşama uyum sağlamakta hem de ebeveynler çocuklarından ayrı kişisel faaliyetlerde bulunabiliyor.  

Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde gerçekleştirilen Mola Evi Projesi; Kepez İlçemizde Demirgül İlkokulu bahçesinde, Muratpaşa İlçemizde Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi( Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi-Uygulama Oteli) bahçesinde, Konyaaltı İlçemizde ise sağlık müdürlüğü arkasındaki Neriman-Bedriye Bileydi İlkokulu bahçesinde olmak üzere 3 ilçemizde tamamlanmış ve hizmete sunulmak üzere hazır hale getirilmiştir. En kısa sürede açılışlarını birlikte yapacağız.”

ENGELSİZ HİZMET KOMİSYON

Başkan Türel konuşmasına şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi olarak tekerlekli sandalye, beyaz baston, gıda, aşevi, eşya, giysi, nakdi ve ayni, danışmanlık-rehberlik gibi sosyal yardımlarda bulunuyoruz. Evde Bakım ekibinde çalışan doktor ve hemşireler engelli bireylerin sağlık kontrollerini yapmakta, görevli bakım elemanları engelli vatandaşlarımızın öz bakımları, ev temizliği, alış-veriş gibi günlük ihtiyaçlarını gidermektedir. Muratpaşa’da Yavuz Özcan Parkı içerisinde ve ayrıca Serik, Korkuteli, Alanya, Gazipaşa, Manavgat ve Kemer ilçelerimizde de Engelli Hizmet Merkezleri açtık. Engelsiz Ulaşım Aracı hizmetimiz ile bedensel engeli olup, toplu taşıma araçlarını kullanamayan vatandaşlarımız, gitmek istedikleri yerlere götürülmektedir. Yavuz Özcan Parkı içerisinde bulunan Engelli Hizmet Merkezimiz bünyesindeki Görme Engelliler Sesli Kütüphanemiz, görme engelli vatandaşlarımızın bilgi kaynaklarına erişmelerini sağlamaktadır. 2009’da hayata geçirdiğimiz, Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezimizde 600 kişiye eğitim verilmekte olup, merkezde özel çocuklarımızın katkılarıyla gerek yemek/pide üretimi, çeşitli el sanatı ürünleri üretimi gibi gelir getirici aktiviteler başlatmış durumdayız. Son olarak yeni bir adım daha atmış bulunuyoruz. Engellilere hizmet sunan bütün kamu kurumları ve STK Temsilcilerinin katılımı ile ‘Engelsiz Hizmet Komisyonu’ kuruyoruz. İl genelindeki engellilere yönelik bütün faaliyetler bu komisyon tarafından takip edip bu alandaki çalışmalar konusunda tecrübe paylaşımında bulunularak Engelsiz Antalya’yı hep birlikte oluşturacağız.

ENGELLİLERİ EVLERE HAPSEDEMEYİZ 

“Engelsiz ülke, engelsiz hayat bütün toplumun ortak sorumluluğudur” diyerek sözlerine devam eden Başkan Türel, “Toplum olarak engellilere karşı duyarlı olmadıkça devletin yapacakları da yeterli olamaz. Her yıl bu törende söylerim. İş adamları engelli çalışan istihdamı konusunda çaba harcamalıdır. Bir bina yapan mimar engelsiz insanları düşünmelidir. Kaldırımda görme engelliler için yapılan platformlar üzerine otomobilini park edenler aslında suç işlediklerini bilmelidir. Yaya geçidi üzerinde park eden, yaya geçidine saygı duymayan insanlar akıl ve vicdan engellisi olduklarını görmelidir. 

Türkiye olarak desteğe muhtaç engellilere engelli danışmanı istihdam etmeyi hedef almalıyız. Yeni sosyal sorumluluk projeleri gündeme gelmelidir. Sivil toplum örgütleri engelli bakım evleri, yaşlı bakım evleri kurulmasına destek olmalıdır. Belirli bir yaşın üzerindeki kişiler de zamanla fiziksel engelli durumuna düşebilir. Biz engellilerimizi, yaşlılarımızı evlerine hapis duruma düşüremeyiz. Belediye olarak engelli mola evleri, yaşlı mola evleri kuruyoruz, fakat bu görevin bütün topluma ait bir görev olduğunu unutmayalım” şeklinde konuştu.

YOL ARKADAŞLIĞI İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Sosyal sorumluluğun ve hayır yapmanın sadece para vermekten ibaret olmadığını belirten Başkan Türel, “Herkes engellilere, yaşlılara, yardıma muhtaç insanlara ne kadar zaman verdiğine de bir bakmalıdır. Bu konuda elini taşın altına koymuş, bırakın malını, mülkünü, hayatını engellilere veya benzeri yardımlara adamış insanlara burada bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bu millet isimsiz kahramanlar sayesinde ilerliyor. 

Hiçbir karşılık beklemeden, sadece ve sadece Allah rızası için kendisini yardım etmeye adayan insanlar en büyük payeye sahip olan ve sahip olması gereken insanlardır.  

Bütün engelli kardeşlerime de sesleniyorum. Kendinizi asla yalnız ve şansız hissetmeyin. Hayatta en büyük engel gönül engelidir. Hoşgörüsüzlük, sevgisizlik, öfke, nefret, aşırı hırs, kıskançlık, peşin hükümlü olma hem insanın kendi hayatını hem aile ve toplum hayatını olumsuz etkileyen büyük engellerdir. Ben bu görevde oldukça en büyük hedefimiz, önceliğimiz engelsiz Antalya olacaktır. Hep birlikte dünyanın en engelsiz şehri olmayı hedefleyeceğiz ve başaracağız. Bu yolda yol arkadaşlığınız için sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER 

Vali Karaloğlu ve Başkan Türel, Masa Tenisi branşında ülkemizi temsil eden ve Avrupa 2’ncisi olan Down Sendromlu Milli Sporcularımız Benay Balcı ve Taygun Arı’ya kupa ve hediyelerini takdim etti. Dünya Engelliler Günü’ne özel hazırlanan programda engelli öğrenciler söylenen türküler, folklör ve dans gösterileri, şiirler ve konserle doyasıya eğlendiler.