BIST 9.562
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.473,60
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Türel: ‘Antalya’nın denizle barışık tesislere ihtiyaç var. ”

“Türk Denizciliğine Bakış” Paneline katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’yı denizle barışık bir şehir haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Abone ol

“Kruvaziyer liman, marinalar ve sahil projeleri Antalya’nın olmazsa olmazı” diyen Türel, kruvaziyer turist potansiyelinin 1 milyon olduğunu söyledi.

Türk denizciliği Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Antalya’da masaya yatırıldı. Haber Türk TV’de canlı olarak yayınlanan Gazeteci Noyan Doğan'ın sunduğu "Bakış" programı ve “Türk Denizciliğine Bakış” paneli Kaleiçi Yat Limanı’nda gerçekleştirildi. Panelde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker ve Antalya Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu konuşmacı olarak yer aldı.  Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, panelde Antalya’da denizcilik üzerine yaptıkları çalışmaları anlattı. Antalya’nın 640 kilometrelik bir sahil bandına sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, “Ancak Antalyalıların denizle ne kadar barışık şekilde yaşadığı hususu soru işareti. Çünkü Antalya’nın marinalar noktasında bir zenginliği söz konusu değil. Kruvaziyer liman deseniz hiç yok. İşte kıyı projeleri, sahil projeleri daha yeni yapılıyor. Sahille bir takım nehirlerin buluşmasındaki projeler yeni gündemde. Dolayısıyla biz Antalya’yı deniz şehri olmasıyla birlikte denizle barışık bir şehir haline getirmeye çalışıyoruz. Bu noktada da bir kruvaziyer liman projemiz var” dedi.

KRUVAZİYER LİMAN

Kruvaziyer Liman projesinin ihale aşamasında olduğunu belirten Türel şunları söyledi: “Onun dışında iki tane marina projemiz var. Bir de nehir içi marinalar var ki onlar inşallah birkaç sene sonra gündeme gelecek. Dolayısıyla Antalya üç dört marinası olan bir şehir haline kısa bir süre içerisinde gelecek. Özellikle kruvaziyer turizminde veya yat turizminde pazar yok niye bunlar yapılıyor tartışmaları gündemde. Taşımacılıkta önce arzı yerine getireceksiniz ki sonra talep oluşsun. Havacılıkta da öyle önce hat koyarsanız onun potansiyeli oluyor. Bu nedenle bugünkü rakamlara bakarak Antalya’da kruvaziyer liman potansiyeli yok, yat limanı potansiyeli yok derseniz çok büyük bir yanılgı içerisinde olursunuz. Antalya’da birkaç sene öncesinde Alanya ile birlikte 200 bin kurvaziyer turisti ağırlamışız. Bugün bu rakam 50 binlere düştü çünkü. Akdeniz’de malum yaşanan bir ateş çemberi bu rakamların gerilemesinde en önemli faktör oldu. Antalya’nın potansiyeli 50 binlere düştü dolayısıyla burada bir potansiyel söz konusu değil, bu kurvaziyer limanlara ne gerek var dersek büyük bir yanılgı içerisinde oluruz. Çünkü birkaç sene önce 200 bindi. Antalya’nın kurvaziyer turist potansiyeli 1 milyondur aslında. İnşallah buraları göreceğiz ama biz bunları sunamazsak biz talebi bulamayız.” 

ANTALYAYI DENİZLE BARIŞTIRMALIYIZ

Antalya’da zaman zaman kurvaziyer liman yapılmasın veya şehir dışına yapılsın ya da yat limanlarına ne gerek var tartışmaları yapıldığını hatırlatan Başkan Türel, “Barcelona merkezinde 7 kruvaziyer liman var. Antalya’yı mutlaka denizle barışık bir şehir haline getirmemiz lazım. Biz Antalya’da daha denizde toplu ulaşıma Kemer-Antalya arasında 2014 senesinde ben göreve geldikten sonra başladık. Dört senede 111 bin yolcu taşıdık. Eskiden böyle bir potansiyel yoktu. Ama arz edince bu potansiyel oluşuyor. İşte Konyaaltı’nda Antalya’nın pırlanta gerdanlığı diyoruz 6 km’lik bir sahil bandında muhteşem bir Konyaaltı sahil projesi yapıyoruz. Bunun ucunda Boğaçayı’nı adeta denize getirmek suretiyle bambaşka bir güzelliği Antalya’ya katıyoruz. O yüzden Antalya’yı mutlaka denizle barışık bir hale getirecek tesislere ihtiyacımız var, çok geç kaldık. Şimdi bunları büyük bir gayretle ortaya koyuyoruz. Bir kısmı başladı bu projelerin bir kısmı başlamak üzere. Bunlar tamamlandığında birkaç sene içerisinde Antalya deniz turizminin vazgeçilmezi olacak” diye konuştu.

Başkan Türel, Antalya’da bir su müzesi kurma hazırlıkları olduğunu da kaydetti.