BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.439,53
HABER /  POLİTİKA

Türban karşıtı rektör olamaz

Gül'ün yaptığı rektör atamaları üniversiteler başta olmak üzere her kesimde tepki yarattı. En büyük tepki CHP'den...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaptığı rektör atamaları üniversiteler başta olmak üzere her kesimde tepki yarattı. İTÜ başta olmak üzere şuana kadar 3 üniversitede istifalar yaşandı.

EN SERT TEPKİ CHP'DEN

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, rektör atamalarına ilişkin olarak, “Türbana tavır alanlar ya YÖK düzeyinde elenmiş ya da burayı neredeyse usulen aşabilen adaylar bizzat Cumhurbaşkanı tarafından devre dışı bırakılmıştır” iddiasında bulundu.

Özyürek, yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce, CHP'nin 'çoğunluğun onayını alan Cumhurbaşkanı adayı' çağrılarını eleştirdiğini” ifade ederek, şunları kaydetti:

“Sadece kendi politik hüvyetinin temsili üzerinden kamusal alanı düzenleme saikiyle hareket edilmesinin, gerek Başbakanın sadece türbana özgürlük gerekse Cumhurbaşkanının benim siyasi kavrayışım dışında ise temsil değeri yoktur anlayışı, altı yıllık AKP iktidarının siyasi kimliğini son derece açık biçimde ortaya koymaktadır.

Son rektör atamalarının bize gösterdiği AKP'li olmanın kamu görevlisi olmanın neredeyse aranan şartı haline gelmiş olmasıdır. Üniversitelerin yeterince özerk olmadığı iddiasını kamuoyu gündemine taşıyarak, yüksek öğrenim reformunu siyasi kutuplaşmanın en önemli girdisi haline getiren AKP'nin ve onun atadığı YÖK Başkanının seçimlerde en yüksek oyu alan adayları aşamalı olarak tasfiye etmesi, komplo teorisyenlerinin bile tahayyül dünyasını aşmış durumdadır. Türbana tavır alanlar ya YÖK düzeyinde elenmiş, ya da burayı neredeyse usulen aşabilen adaylar bizzat Cumhurbaşkanı tarafından devre dışı bırakılmıştır.”

“Atamaların, artık üniversitelerde öğretim üyelerinin hangi siyasi frekanstan konuşması gerektiği konusunda da bir mesaj niteliği taşıdığını” öne süren Özyürek, şöyle devam etti: “(Türbana karşıysan, üniversitede yerin yok. Üniversite yönetimine gelmek istiyorsan, türbana özgürlük kampanyasına katıl). Kendi gibi düşünmeyene tahammül edemeyecek kadar demokrat kavrayıştan uzağa düşenlerin, bugüne kadar yaptıkları bütün özgürlük içerikli konuşmalarının hiçbir gerçekçi temel taşımadığını, sadece Atatürkçü düşünceyi kendisine yol gösterici olarak alan Prof. Dr. Mustafa Akaydın'a ödettiği bedelden görmemek için sağduyu kaybıyla malul olunması gerekir.”

CHP’Lİ ÖYMEN: “GÜL SİYASİ TERCİHLERE GÖRE ATAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, üniversitelere “siyasi tercihlerine” göre rektör atadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 21 üniversitenin rektörlerini atamasının ardından bazı üniversitelerde başlayan istifalar ve tartışmalar muhalefetin de gündeminde. Rektör atamalarını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Gül’ün atamalarının “siyasi” olduğunu öne sürdü. YÖK ve Cumhurbaşkanı Gül’ün yaptığı tercihlerin “objektif” kriterlerden uzak olduğunu belirten CHP’li Öymen, ANKA’ya şunları söyledi:

“Bütün olarak bakıldığında bu atamalarda belli siyasi tercihlerin yapıldığı görülüyor. Bazı istisnalar olsa da genelde YÖK’te yapılan sıralamalarda özel olarak da Cumhurbaşkanı’nın tercihlerinde tarafsızlık ilkesine uyulmadığı görülmektedir. Bu yaklaşımla üniversiteler siyasallaştırılmaktadır. Bilimsel ölçüden çok partisel tercihlerin ön plana çıkarıldığı görülüyor.”