BIST 9.684
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.428,32
HABER /  SAĞLIK

Tüp bebek artık rağbet görüyor!

Sağlık sisteminin ödenek ayırmasıyla beraber tüp bebek yöntemiyle hizmet alan hasta sayısının arttığı belirtildi.

Abone ol

Yozgat Belediyesi Ankara Centrum Klinik Tüp Bebek Merkezi tarafındanYozgat'ta, çocuk sahibi olamayanlara, tüp bebek yöntemi ve rahim ağzı kanseri konularında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Belediye Kent Park'ta düzenlenen toplantıya yaklaşık 50 çift katılırken, toplantıda Ankara Centrum Klinik Tüp Bebek Merkezi'nde görevli Uz. Dr. Mehmet Öztürkmen tarafından katılımcılara slayt gösterileriyle tüp bebek yöntemi ve rahim ağzı kanseri konularında detaylı bilgi verildi.

Ankara Centrum Kilinikte görevli Uz. Dr. Mehmet Öztürkmen, Belediyenin düzenlediği toplantı çerçevesinde Yozgat'a geldiklerini belirterek, "Bizim temel amacımız iki konu üzerinde aydınlatıcı bilgi vermek. Birincisi çocuk sahibi olamayan çiftlere dönük olarak bu konudaki uygulamalar, son yenilikler hakkında bilgi vermek istiyoruz. Diğer bir konuda rahim ağzı kanseri ve koruyucu tedbirler hakkında bilgi vermek." dedi.

Tüp Bebek yönteminin Türkiye'de gelişmiş ülkelere göre çok geride olduğunu ifade eden Dr. Öztürkmen, "İsrail'de çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 100'ü bu hizmeti alabiliyorlar. Batlık ülkelerinde ise bu oran yüzde 70'lerde bizim ülkemizin bulunduğu kuşakta ise maalesef bu oran yüzde 15-20'lerdedir. Bunun üzerinde ekonomik etkenlerde etkilidir. Birde insanlara bu konuda yapılması gerekenlerin anlatılması gerekiyor. Genelde hastalar çok uzun süre oyalanmakta ve zaman kaybettiğini görüyoruz. Bu konuda hanımların yaşı çok önemlidir. Hanımların yaşının çok ilerlediğini ve daha sonraları hizmet almak için müracaatlarda bulunduğunu görüyoruz. Sağlık sisteminin bu konuda ödenek ayırmasıyla beraber, hizmet alan hasta sayısı oldukça artmıştır." dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın tek embriyo uygulamasının başarıyı düşüreceğini ifade eden Dr. Öztürkmen, "Çoğul gebeliklerin ortaya koyduğu maddi kayıpları ve bir takım tıbbi sakıncaları önlemek için alınan bir tedbirdir. Ancak gebelik miktarları bir miktar düşecektir. Maliyetler artacak, bir hastanın gebelik elde etmek için bir yerine belki 3 -4 defa tüp bebek uygulaması yapması gerekecek. Tabi kaliteli merkezler bunu, büyük oranda başaracaklar. Bunun için embriyo dondurma dediğimiz, bir tane embriyo koyduktan sonra kalanı dondurma yoluna gidecektir. İnşallah tek embriyo yöntemi hayırlı olur." diye konuştu.