BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,74
ALTIN 2.512,17
HABER /  GÜNCEL

Tunus'ta yeni anayasa sonrası ilk genel seçim

Tunus'ta, bu yılın başında yeni anayasanın kabul edilmesinden sonraki ilk genel seçim Pazar günü gerçekleştiriliyor. İslamcı parti En Nahda'nın önemli bir oy alacağı düşünülüyor. En Nahda'nın rakibiyse laiklik yanlısı parti Tunus'un Çağrısı.

Abone ol

Tunus'ta bu yılın başında yeni anayasanın kabulünden sonraki ilk kez genel seçim gerçekleştiriliyor.

Bu seçim, Zeynel Abidin bin Ali'nin iktidarının devrilmesi sonraki politik geçiş sürecinin son aşamalarından biri olarak görülüyor.

Seçimlerle ilgili kamuoyu yoklamaları yapılmadı ancak ülkede 2011'de gerçekleştirilen seçimleri de kazanan İslamcı En Nahda partisinin önemli bir oy alacağı düşünülüyor.

En Nahda'nın en büyük rakibiyse laik bir parti olan Nidaa Tounes (Tunus'un Çağrısı).

Partilerin büyük bir bölümü Tunus'taki yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele ve ekonomiyi canlandırma sözü verdi.

Sonuçların Çarşamba günü açıklanması bekleniyor.

En Nahda'dan birlik hükümeti sözü

Tunus, Arap Baharı olarak adlandırılan sürecin başladığı yer olarak görülüyor.

Bu sürecin yaşadığı ülkeler arasında Tunus, şiddet olaylarının nispeten en az yaşandığı yer oldu.

Bununla birlikte Tunus'taki radikal gruplar seçimleri engelleme tehdidinde bulundu ve Perşembe günü bir polis memuru başkent Tunus'ta silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Seçimlerde güvenliğin sağlanması için 50 binden fazla güvenlik görevlisinin ve yaklaşık 20 bin askerin görevlendirildiği belirtiliyor.

Seçimlerden hemen önce Başbakan Mehdi Cuma, radikal grupların oy kullanılan merkezlere saldırı düzenleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

Şu anda ülkeyi başka partilerin de yer aldığı bir koalisyonla birlikte yöneten En Nahda, parlamentoda en fazla sayıda koltuğu kazansa dahi bir birlik hükümeti peşinde olacağı sözünü verdi.