BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.411,52
HABER /  GÜNCEL

Tunus'ta gösteriler başkente ulaştı

Tunus'ta daha fazla istihdam ve daha iyi bir hayat talebiyle başlayan gösteriler, başkente ulaştı. Göstericilerin dükkanlara saldırdığı protestolara polis havaya ateş ederek müdahale etti.

Abone ol

Bakan Laabadi, aşırı dinci ve solcu grupları suçluyor

Tunus'ta istihdam ve daha iyi bir hayat talep eden protestolar başkent Tunus'a ulaştı.

Yüzlerce genç, şehrin çeperlerindeki Ettadamen mahallesinde dükkanlara saldırdı, bir bankayı ateşe verdi ve hükümet binasına saldırdı.

Polis göstericilere havaya açtığı ateş ile karşılık verdi.

Daha önceki gösterilerde, polis kalabalığa ateş açmakla suçlanmıştı.

Hükümet yaklaşımını savunuyor

Yetkililer, gösterilerde şimdiye kadar 23 kişinin öldüğünü söylüyor, ancak insan hakları örgütleri ve sendikalar ölen sayısının en az 50 olduğunu belirtiyor.

Hükümet adına açıklama yapan İletişim Bakanı Samir Laabidi, "40-50 gibi rakamları telaffuz edenler, hayatını kaybedenlerin isimlerini açıklamalı" dedi.

Bakan aynı zamanda, hükümetin gösterilerin arkasında "aşırı dinci ve aşırı solcu hareketler" olduğu iddiasını da tekrarladı.

Laabidi, hükümetin protestolara "ekonomik ve sosyal reformlar ve daha fazla özgürlüğe dair adımlar" ile cevap vereceğini söyledi.

Muhalefeti önlemeye yönelik sıkı kontrollerin geçerli olduğu Tunus'ta protesto gösterileri ender gerçekleşiyor.

Hafta başında, devam eden gösteriler dolayısıyla tüm okul ve üniversitelerin kapatılması kararı alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Zine al-Abidine Ben Ali, hükümetinin protestolara yaklaşımını savunmuş ve daha fazla istihdam yaratma sözü vermişti.

Ancak hükümetin yaklaşımı Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından eleştirildi ve hükümete ifade özgürlüğüne saygı duyma çağrısı yapıldı.