BIST 9.725
DOLAR 32,53
EURO 34,81
ALTIN 2.425,15
HABER /  GÜNCEL

'Tunus diktatörden kurtuldu, diktatörlükten değil'

Yeni kurulan ulusal birlik hükümeti halkı hayal kırıklığına uğratmış görünüyor. Kilit bakanlıkların tümü hala devrik başkan Bin Ali'ye sadık isimlerin kontrolünde.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin sokak gösterileriyle görevden indirildiği Tunus'ta yeni ulusal birlik hükümeti dün ilan edildi.

Kabinede üç muhalif lider de yer alıyor.

Son olaylarda gözaltına alınan, muhalif blog yazarı Slim Amamu, gençlik ve spordan sorumlu bakan olarak atandı. Ancak kilit önem taşıyan görevler, hala devrik başkan Bin Ali'ye sadık isimlerden oluşuyor.

Muhalefetten bir dizi siyasetçinin yeni kabinede bakanlığa getirildiği bildirilirken, eski hükümetten bazı isimler ise yerlerini korudu.

Ülkeyi seçimlere hazırlayacak süreçte görevde kalması planlanan ulusal birlik hükümetine Başbakan Muhammed Gannuşi liderlik edecek.

Guardian gazetesi yazarı Brian Whitaker'a göre halk bu haberi öyle büyük bir coşkuyla karşılamadı.

Yeni hükümette eski rejimde yer almış bir çok yüze rastlandığı özellikle savunma, içişleri maliye ve dışişleri gibi kilit bakanlıkların bu çevrelerin elinde olduğunu söylüyorlar.

Guardian yazarı, asıl 69 yaşındaki Başbakan Muhammed Gannuşi'nin uzun zamandır Bin Ali'ye sadık bir isim olduğunu, Tunus'ta başkanın her dediğini kabul etmesi dolayısıyla "Bay Evet, Evet" olarak bilindiğini aktarıyor.

Yazara göre bu sıradan Tunus vatandaşları için kaygı verici bir işaret. Sosyal paylaşım ağında görüşlerini paylaşan bir sendikacının ifadesiyle "Tunus diktatörden kurtuldu ama diktatörlükten henüz kurtulabilmiş değil."

Bununla beraber yeni hükümetin Tunus'ta sokaklarda dün de devam eden çatışmaların durulmasını sağlaması umuluyor.

Polis, devrik Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin partisini iktidarda istemeyen ve sayıları birkaç yüzü bulan göstericiyi dağıtmak için tazyikli su ve gözyaşartıcı gaz kullandı. Olaylar sırasında yer yer silah sesleri de duyuldu.

Tunus, 23 yıl iktidarda kaldıktan sonra geçen cuma günü Suudi Arabistan'a kaçan Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin devrilmesinden bu yana olağanüstü hal altında.

Tunus'ta işsizlik, gıda zamları ve yolsuzluğa tepki olarak başlayan gösteriler son bir ayda giderek şiddetlenmiş; Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı pek çok taviz de yetmeyince, ülkeden kaçması ile sonuçlanmıştı.