BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.307,23
HABER /  EKONOMİ

Tüketicilere kredi ve kredi kartı düzenlemesi uyarısı!

Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Rıdvan Yıldız, yürürlüğe giren kredi ve kredi kartı düzenlemesi hakkında tüketicileri uyardı.

Abone ol

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Rıdvan Yıldız, yürürlüğe giren kredi ve kredi kartı düzenlemesi ile tüketici kredilerinde artan vadede maliyetin arttığına dikkati çekerek, vatandaşların yeni düzenlemeyi doğru yorumlaması gerektiğini vurguladı.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları hakkındaki yönetmelik değişikliğini tüketiciler adına olumlu karşıladıklarını, yapılan değişikliklerle ekonominin hareketleneceğini belirterek aynı zamanda hükumetin yaptığı bu düzenleme ile ileride ekonomide karşılaşılması muhtemel bazı sorunlara karşı önlem aldığını söyledi.

Yıldız, şunları kaydetti:

"Bazı harcamalara sağlanan taksit imkanı ve tüketici kredilerinde vadelerin artması geçici anlamda pozitif bir çözüm. Bu vatandaş tarafından 'nasıl olsa krediler dağıtılıyor, kredi kartlarında 12 ay taksit imkanı başladı, biz daha da kredi alalım' şeklinde algılanmamalı. Krediler ve taksit olanakları ihtiyaç doğrultusunda kullanılmalı çünkü kredi vadeleri artınca, kredi maliyetleri de arttı. Örneğin önceden 20 bin liralık kredi size 36 ay vadede 25 bin liraya mal olurken, şimdi 48 ayda 30 bin liraya mal olacak. Kredi maliyetlerin artması vatandaşa ekstra bir borç yükünü getirecek. Abartmadan, aşırıyı kaçmadan borçlanılmalı çünkü borçlanma imkanı demek, illa borçlanılması gerektiği anlamına gelmiyor."