BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,33
HABER /  GÜNCEL

Tüketici kredilerinde vahim tablo!

Başbakan Yardımcısı Babacan: 'Halkımız henüz kazanmadığı 41 milyar lirayı peşinen harcadı'

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen yıl tüketici kredilerindeki 41 milyar liralık artışın büyümeye yardımcı olduğunu ancak bu hızla ödeme sıkıntısı olup olmayacağının hesabının yapılması gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2011'in belirsizliklerle dolu bir yıl olduğuna dikkat çekerek, bankalara ve tüketicilere kredi uyarısında bulundu. Babacan, Kayseri Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada, geçen yıl sadece tüketici kredilerindeki 41 milyar liralık artışın büyümeye yardımcı olduğunu ancak kredilerin bu hızla devam etmesinin ödeme sıkıntısı ya da sosyal sıkıntılar getirip getirmeyeceğinin hesabının iyi yapılması gerektiğini söyledi.

Bankaların kredi hacminin artmasını ama gerçeklerle örtüşmeyen boyutlara ulaşmasını istemediklerini, bu çerçevede bankalara kredilerini yüzde 20-25 civarında artırmalarını söylediklerini hatırlatan Babacan şöyle konuştu: ''Bankalara, büyümenin de 10-15 puan üzerine ekleyin ama daha hızlı gidersek riskler birikiyor dedik...Geçen yıl sadece tüketici kredileri 41 milyar lira arttı. Bu şu demek, halkımız daha henüz kazanmadığı 41 milyar lirayı peşinen harcadı. Bu büyümemize yardımcı oldu tabi ama bu hızla devam ederse bununla ilgili ödeme sıkıntısı olur mu, ailelerin dara düşmesi sosyal sıkıntılar getirir mi bunların hesabını iyi yapmamız gerekiyor, ölçülü gitmemiz gerekiyor"

Babacan, 2011'in belirsizliklerin çok olduğu bir yıl olacağına, tek bir programla yola çıkılamayacağına dikkati çekerek, ''2011 yılında mutlaka herkesin, her işletmemizin farklı farklı senaryolara hazır olması lazım ve farklı senaryolar altında nasıl hareket ederim, nasıl strateji geliştiririm diye alternatifli hazırlık yapması lazım" dedi. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olayların, bir çok ülke için riskleri içinde bulunduran bir tablo ortaya çıkardığına dikkat çeken Babacan, özellikle yüksek miktarda petrol üreten ülkelerde bu tür riskler belirince, arzın güvenli bir şekilde devam edip etmeyeceği yönündeki endişelerin petrol fiyatlarını ciddi oranda yükselttiğini belirtti. Babacan, "2010 yılı sonu itibariyle yaklaşık olarak yüzde 41 küsur civarında bir borç stoğu bekliyoruz. Bu 2009 sonunda yüzde 45.5'idi, yüzde 41 küsurlarda bitireceğiz ve tüm Avrupa'da borç stoğu düşen tek ülke biziz" dedi.