BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.501,22
HABER /  GÜNCEL

TÜBİTAK ve TİB'i sarsan operasyon işte liste

Ankara merkezli kriptolu telefon operasyonunda son dakika haberleri geliyor. Operasyon TÜBİTAK ve TİB'i vurdu çok önemli isimler gözaltı listesinde.

Abone ol

ANKARA merkezli başlatılan 'kriptolu telefon' operasyon TÜBİTAK'ı ve TİB'i sarstı. 28 kişi hakkında yakalama kararı var ve bu kişilerin büyük bölümü TİB ve TÜBİTAK kurumundan.

Listede flaş isimler yer alıyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) eski Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz da gözaltına alınacak isimler arasında. Şu ana kadar operasyonda 23 kişi gözaltına alındı. 
tübi̇tak-ve-ti̇bi-sarsan-operasyon-işte-liste.jpg

Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla Ankara merkezli 4 ildeki "paralel yapı" operasyonunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatıldığı öğrenildi.

DEVLET BÜYÜKLERİNE AİT 31 KRİPTOLU TELEFON 363 KEZ DİNLENMİŞ

Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla Ankara merkezli 4 ildeki "paralel yapı" operasyonu kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de aralarında bulunduğu devlet büyüklerine ait 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlenildiği tespit edildi.

Fuat Avni'ye soruşturma

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığında görevli cumhuriyet savcısı Harun Ceylan, soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle "Fuat Avni" adlı Twitter hesabıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Bilindiği gibi Fuat Avni, dün gece TİB ve TÜBİTAK'a yönelik operasyonun yapılacağını twitter adresinden yazmıştı.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığında görevli cumhuriyet savcısı Harun Ceylan'ın yürüttüğü soruşturma Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile MİT Müsteşarı Fidan'ın da aralarında bulunduğu kişilere ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatıldı.

KİM KAÇ KEZ DİNLENDİ?

Operasyon kapsamında devlet büyüklerine ait 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiği belirlendi.

Buna göre, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 ayrı kriptolu telefonu 55, Başbakan Davutoğlu'nun 26, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in 28, Başbakan Yardımcılarından Babacan'ın 31, Arınç'ın 5, İçişleri Bakanı Ala'nın 6, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan'ın ise 28 kez dinlendiği tespit edildi.

Dinlenen isimlerden Arınç konuştu

Başbakan Yardımcısı Arınç: (Ankara merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında kriptolu ve normal telefonları usulsüz dinlendiği iddia edilen isimler arasında bulunması) "Eğer iddianame tanzim edilir ve burada da bizimle ilgili olarak işlenen bir suç açıkça tarif edilirse doğrusu, açılacak davaya müdahil olmayı düşünürüm. Ama bunun için dosya kapsamına bakmamız, iddiaları ciddi bulduğumuz takdirde de 'suçtan zarar gören' sıfatıyla davaya müdahil olmamız beklenebilir."

SİLİNEN KAYITLAR GERİ DÖNDÜRÜLDÜ

Söz konusu dinlemelerin, 17 - 25 Aralık döneminde yoğunlaştığı belirtilirken dinlemelerin kaydedilmesinin ardından silindiği ve bilirkişilerce silinen kayıtların geri döndürüldüğü bildirildi.

LİSTEDE 28 KİŞİ BULUNUYOR

Sabah saatlerinde başlayan operasyonda kurumla ilişiği kesilen TÜBİTAK çalışanlarından ve "soruşturmanın selameti açısından görevlerinden el çektirilen" TİB çalışanlarından toplam 23 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 19'unun gözaltı işlemi Ankara'da gerçekleştirildi, diğer zanlılara ilişkin çalışmalar sürüyor. 

Ankara'da gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrollerinin ardından Emniyet'e getirildi.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığında görevli cumhuriyet savcısı Harun Ceylan'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 kişi hakkında arama kararı çıkarılmıştı.

POLİS TÜBİTAK'IN GEBZE YERLEŞKESİNE GİRDİ

ANKARA merkezli 4 ilde kriptolu ve normal telefonların yasa dışı dinlenmesine yönelik başlatılan operasyon kapsamında polis Tübitak' ın Gebze Yerleşkesi'ne de girdi. Resmi ve sivil yaklaşık 10 polis aracının mesai saatinin hemen ardından giriş yaptığı Tübitak'ta polisin haklarında yakalama kararı olduğu belirtilen bazı kişilerle ilgili işlem yaptığı öğrenildi. Herhangi bir açıklama yapılmamakla birlikte, bu sabah erken saatlerde, içinde Marmara Araştırma Merkezi'nin de bulunduğu Tübitak'ın Gebze yerleşkesine önce 4 polis aracı girdi. Daha sonra giren sivil ve resmi araçlarla birlikte en az 10 polis aracıyla gelen ekipler içerde inceleme başlattı.

4 İLDE YAPILIYOR

Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği iddiasıyla başlatılan Ankara merkezli operasyon İstanbul, Sakarya ve Gebze'de sürdürülüyor.

GÖZALTI LİSTESİNDEKİ FLAŞ İSİMLER

Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili olduğu ifade edilen operasyon kapsamında, TİB'ten 22, TÜBİTAK'tan 6 kişi hakkında yakalama kararı olduğu kaydedildi. Gebze'deki TÜBİTAK merkezinde de operasyon başlatıldığı bildirildi.
tübi̇tak-ve-ti̇bi-sarsan-operasyon-işte-liste-gölbaşi-adliyesi.jpg
Operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan 28 kişi arasında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) eski Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz da bulunuyor.

TİB GÖZALTI LİSTESİ

Hakkında yakalama kararı çıkarılan diğer isimler şöyle:

TİB mensupları, Bülent K, Cüneyt K, İbrahim K, Ahmet B, İsmail B, Hidayet C, Ferhat S, Hamza D, Ali Osman T, Erkay U, Ahmet Asım Y, İbrahim Barbaros Ö, Mehmet A, Seyit Aydın Ö, Yunus Ş, Nur Muhammet A, Harun B, Barış Y, Adil B, Halil Ç.

TÜBİTAK GÖZALTI LİSTESİ

TÜBİTAK mensupları, Gökhan V, İmran E, Özgür Ö, Orhan Ü, Ayhan Y.

İSTANBUL'DA DA GÖZALTILAR

Ankara merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında İstanbul'da 1 kişinin gözaltına alındığı, hakkında gözaltı kararı bulunan 2 kişinin ise arandığı öğrenildi. 

Operasyon kapsamında İstanbul'da 3 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Söz konusu kişilerden birinin gözaltına alındığı, diğer 2 kişinin ise arandığı kaydedildi. Bu arada, Anadolu Yakası'ndaki 3 ayrı adreste arama yapıldığı belirtildi.