EKONOMİ
Güncelleme :15-03-2010 11:42|Haber Tarihi :15-03-2010 11:420 YorumTSK'ya muhteşem savaş gemisi!
Akdeniz'in en büyük donanmalarından birine sahip olan Türk Donanmasının yüksek savaş yeteneğini daha da artıracak Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesi kapsamında açılan ihalede 7 tersane teklife çağrı dosyası aldı.
NATO operasyonlarında birliklerin intikali ve tahliye operasyonlarında görev alacak LPD, deprem gibi doğal afetlerde de yardım ulaştırılması ve yaralıların tahliyesinde kullanılacak.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, dünya barışı ve küresel deniz güvenliğine yıllardır katkı sağlayan Türk Donanmasının gücünü daha da artırmak amacıyla bir süre önce Havuzlu Çıkarma Gemisi tedariki için ihale açtı. İhale sürecinin ardından Donanma Komutanlığı bünyesine katılacak LPD, dünyada sadece 7-8 ülke donanmasında bulunuyor.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, savaş zamanında düşmanların korkulu rüyası olan LPD, deprem gibi doğal afetlerde de en önemli can kurtarma araçlarının başında yer alacak.
Amfibik askeri gemi sınıfına giren LPD, üzerinde 8 helikopter, 100 araç ve yaklaşık 1000 personel taşıma kapasitesine sahip olacak. 19 bin ton ağırlığında, 190 metre uzunluğunda olması planlanan LPD, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari bir tabur büyüklüğünde bir kuvveti ana üst desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek.
LPD, askeri gücünün yanı sıra, doğal afetlerde de büyük faydalar sağlayacak. Son günlerde dünyada ve Türkiye'de meydana gelen depremler ile uzmanlar tarafından İstanbul'da yaşanması öngörülen deprem göz önünde bulundurulduğunda LPD'nin önemi daha da artıyor.
Savunma uzmanları, İstanbul, İzmir gibi denize kıyısı olan şehirlerde olası bir deprem halinde köprü ve otoyolların kapanabileceğini, bu nedenle afet bölgesine yardım ulaştırmada sıkıntı yaşanabileceğini, böyle durumlarda Havuzlu Çıkarma Gemisinin çok önemli görevler üstleneceğini belirttiler.
Yetkililer, alınacak LPD'nin, NATO operasyonlarında birliklerin intikali, tahliye operasyonları ve doğal felaket durumlarında yardım ulaştırılması ve yaralıların tahliyesinde kullanılacağını bildirdiler.
-SAVAŞTA CAYDIRICI, BARIŞTA KURTARICI OLACAK-
LPD'nin, bu tür durumlarda deprem bölgesinin açıklarına demirleyeceğini, üzerinden kalkacak helikopterlerle yaralıları kısa zamanda gemide bulunan hastaneye taşıyacağını anlatan uzmanlar, ''Gemide bulunan tam teşekküllü hastanede yaralılara ilk müdahale yapılabilecek. Güçlü bir depremde, bölgedeki hastanelerin kullanılamaz hale gelmesi durumunda yakınlarda bulunan bir LPD, bir çok kişinin hayatının kurtarılmasını sağlayacak'' dediler.
Alınacak havuzlu çıkarma gemisinin Türk Donanmasının harekat kabiliyetini önemli ölçüde artıracağını vurgulayan uzmanlar, dünyada bu tür gemilerin halen, ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Güney Kore gibi ülkelerin donanmalarında bulunduğunu kaydettiler.
Yetkililer, Türk donanmasının LPD'ye sahip olmasıyla Türkiye'nin NATO operasyonlarında daha fazla yer alacağını da kaydettiler.
İhalede teklife çağrı dosyası alan tersaneler, Anadolu Deniz İnşaat Kızakları A.Ş, Çelik Tekne Sanayi ve Ticaret A.Ş, DEARSAN Gemi İnşaat Sanayi A.Ş, DESAN Deniz İnşaat Sanayi A.Ş, İstanbul Denizcilik Gemi İnşa San ve Tic. A.Ş, RMK Marine Gemi Yapım Sanayi A.Ş. ve SEDEF Gemi İnşaatı A.Ş. oldu.


BBCAB'nin gözü 'büyük balıklar'daAvrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını Brüksel’de bir araya getirecek zirvede çok uluslu şirketleri daha fazla vergi ödemeye zorlyacak önerilerin de gündeme gelmesi bekleniyor.
BBC21 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özetiİngiltere gazetelerinde Suriye'deki savaşın Irak'a etkisi, İran seçimlerinde 'Hamaney'in gücünü pekiştirme hamlesi' ve Amerikan teknoloji devi Apple'ın vergi suçlamalarına yanıtı.
FUTBOLTürkiye Kupası sahibini arıyorUzun aradan sonra geçtiğimiz sezon Ziraat Türkiye Kupası'nda mutlu sona ulaşan Fenerbahçe, Trabzonspor ile bugün finalde karşılaşacak.
BİLİM-TEKNOLOJİİşte yeni nesil Xbox OneMicrosoft, uzun zamandır büyük bir merakla beklenen yeni nesil Xbox'ı Washington, Redmond'daki merkezinde tanıttı
POLİTİKAVarlık Barışı'na TBMM'den onayTBMM Genel Kurulu'nda Varlık Barışı'na ilişkin düzenleme kabul edildi
MHPBahçeli sınıra bozkurtlarıyla gidecek!MHP lideri Devlet Bahçeli Erdoğan'ın "Bozkurtlarınla sınıra git" sözlerine rest çekti.
MEDYASerap Paköz'ü canlı yayında çıldırttılarCanlı yayınlanan programında konuklarını fırçalama geleneğini sürdüren Serap Paköz yine stüdyodaki konuğuna saydırdı.- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
BİLİM-TEKNOLOJİHediye Galaxy Note 2 ister misiniz?Samsung Galaxy Note ll kazanmaya ne dersiniz? İnternethaber Bilgi Yarışması'na katılın, bilgi yarışmasındaki sorulara doğru cevap verin ve hediyeyi kazanın.
GÜNDEMİşte TSK üniformalı Suriyeli!TSK üniformalarını Özgür Suriye Ordusu'na mı giydiriyor sorusu gündeme bomba gibi düştü. İnternethaber TSK üniformalı Suriyeli'nin fotoğrafına ulaştı.
YAŞAMBu korkunç kehanetler tutacak mı?11 Eylül saldırıları, Kursk faciası ve Rusya’nın Gürcistan’ı işgal edeceğini bilen Baba Vanga, ABD'ye siyahi liderin geleceğini de 18 yıl öncesinde bilmişti.
MAGAZİNOktay Kaynarca için eşinden şok iddiaKaynarca çifti yol ayrımına gelirken, boşanmanın perde arkasından dayak çıktı. Oktay Kaynarca eşine yumruk atmakla suçlanıyor. - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- Da Vinci dizisinde Türklerle ilgili şok sözler
- Karadayı 33. bölüm fragmanı
- Mahir Feride'yi böyle kaçırdı
- Muhteşem'den 100. bölüm özel kareler
- Muhteşem Yüzyıl 100. bölüm fragmanları
- Çözüm süreci diziyi yayından kaldırttı
- Behzat Ç.'yi aslında ne bitirdi?
- Olay diziden Türkler'e yine hakaret
- Muhteşem Yüzyıl'da ölecek 3 kişi
- Karadayı 32. bölüm 1. ve 2. fragmanı
İnternethaber Yayın Grubu Tüm Hakları Saklıdır © 2000-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz
Tel : +90 212 266 99 99 / Faks : +90 212 266 98 98




























