BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.424,27
HABER /  GÜNCEL

TSK'nın ruhuna el Fatiha! Durum öyle vahim ki...

'Ordu sil baştan' değişmeli. Durum öyle vahim ki kim FETÖ'cü kim güç elde etmek için darbecilere arka çıkmış belirsiz. Emir komuta zincirinin de bozulduğu 15 temmuz ile ortaya çıktı.

Abone ol

TÜRKİYE geride bıraktığı 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yıpranan ve imajı yerle bir olan TSK ile başbaşa kaldı. Kuvvet komutanlarının o gece rehin alınmaları, bazılarının herşeyden habersiz düğüne gitmeleri askeriyeyi gözden düşürdü.

Fethullahçıların orduyu 2003 yılından itibaren son sürat terfilerle nasıl ele geçirdikleri ortaya çıktıkça durum daha da vahim bir hal alıyor.

HALİMİZ YAŞ'MIŞ

Murat Yetkin'in Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde aktardığına göre 2013 YAŞ toplantılarında tuğgeneralliğe yükseltilen 25 albaydan 18’i darbe girişimine katılmak suçlamasıyla tutuklanmış durumda. General rütbeleri arasında terfi almış 41 generalden 21’i de aynı şekilde tutuklu. Gerçi Cemaatten olduğundan şüphe edilen subayların terfileri 2014 ve 2015’te de bir miktar devam etmiş ama 2013 zirve yapmış. 

FETÖ'CÜLER İKİ ŞEYE GÜVENİP DARBEYE CÜRET ETTİ

Herkes FETÖ'cülerin cüretini sorguluyor. Nasıl böyle bir delilik yapabildiler, bu cesareti nereden buldular?

Murat Yetkin 'iki sebep' gösteriyor ve şunları aktarıyor;

"Bu iddiaya göre, neredeyse 30 yıldır ordu içinde kendilerini gizleyerek, diğerlerini saf dışı bırakıp yerlerine geçerek adım adım yükselen Fethullah Gülen izleyicileri iki nedenden dolayı ayaklanma zamanı geldiğini düşündüler. Hem bu YAŞ’ta artık hükümet ve üst kademe tarafından tasfiye edilecekleri endişesine kapılmışlardı, hem de zaten Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yeterince kilit noktayı kontrol edebilecek doygunluğa eriştiklerini hesapladılar iktidarı ele geçirmek için.

DURUM O KADAR VAHİM Kİ...

"Ordu sil baştan' diyen Murat Yetkin "Durum o kadar vahim ki" diyerek ordunun içler acısı halini aktarıyor. En alt rütbelisinden generaline kadar tüm TSK FETÖ mikrobu kapmış durumda. Darbe girişim gecesinde kuvvet komutanların herşeyden habersiz oluşu da sadece istihbarat zaafiyeti ile izah edilemiyor.

TÜRK ORDUSU DİSİPLİNİ FİYASKO ÇIKTI

Murat Yetkin şu tabloyu dikkate sunuyor;

-O gece NATO’nun en büyük, en iyi örgütlenmiş ordularından biri olmakla övünen Türk ordusunun gurur kaynağı disiplininin işlemediği maalesef çok kötü deneyimlerle anlaşıldı.

-Ülkenin cumhurbaşkanı, kendisini korumakla görevli askerler tarafından kaçırılmak, hatta belki suikastla öldürülmek istendi.

-Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları kendi özel kalemleri ve korumaları tarafından esir alındı, kaçırıldı.

-Üst komutanların son ana kadar olağandışı bir şey hissetmedikleri yolunda, son örneğini Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ile gördüğümüz ifadeleri, sorunun yalnızca bir istihbarat zafiyetinden değil, daha ciddi bir muhakeme, sevk ve idare yetersizliğinden kaynaklandığını göstermektedir.

ORDU YENİ BAŞTAN DİZAYN EDİLSİN

Açıkça söylemek acıtır belki ama yüzleşmek için gerekli. TSK 15 Temmuz itibarıyla emir komuta zinciri, disiplini ve hareket kabiliyeti ciddi hasar görmüş vaziyettedir. Yaşananlardan sonra kamuoyu da orduda ciddi bir yeniden yapılanma fikrine hazırdır.