BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,66
ALTIN 2.506,07
HABER /  GÜNCEL

TSK'nın darbe maddesi tırpanlanıyor!

Hükümet önemli bir adım attı. TSK'nın 35'inci maddesi değişiyor. Milli Savunma Bakanı ve TSK'dan açıklamalar geldi.

Abone ol

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz açıkladı. Meclis tatile girmeden TSK'nın iç Hizmet Kanunu'ndaki 35 madde değişecek.

Yılmaz, darbelere zemin oluşturduğu belirtilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde de değişiklik yapılmasını öngören Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı, Meclis tatile girmeden önce yasalaştırmak istediklerini bildirdi.

TSK HİZMET KANUNU 35 MADDE:

Değiştirilmesi düşünülen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesine göre, “Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamaktır”.

YENİ TANIM BÖYLE OLACAK:

“Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır”.


TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, tasarının, bugün Milli Savunma Komisyonu'nda ele alınacağını anımsattı.

Tasarıyı, alt komisyona gitmeden bugün görüşüp bitirmeyi planladıklarını ve Meclis tatile girmeden önce yasalaştırmak istediklerini dile getiren Yılmaz, "Niyetimiz Genel Kurul gündemine aldırmak" diye konuştu.

TSK'DAN AÇIKLAMA

Genelkurmay Başkanlığı sitesinde görev tanımı açıklaması yaptıAskeri darbelere 'yasal dayanak' olarak gösterilen 35'inci maddenin yeniden düzenlenmesi planlanırken Genelkurmay Başkanlığı'ndan 'Görev' tanımı açıklaması geldi.

Genelkurmay Başkanlığı, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi; T.C. Anayasası, çeşitli kanunlar, 2010 Yılında Başbakanlık tarafından yayımlanan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB-2010) ve bu belgedeki direktif doğrultusunda hazırlanarak Sayın Başbakan tarafından onaylanan Türkiye’nin Milli Askerî Stratejisi (TÜMAS-2011) dokümanı ile tanımlanmıştır.

Bu kapsamda; Türk Silahlı Kuvvetleri; caydırıcılık, güvenlik/harekât ortamının şekillendirilmesi, kriz yönetimi, sınırlı güç kullanımı ve konvansiyonel harp görevlerine ilave olarak, Barışı Destekleme Harekâtı ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde talep edildiğinde Doğal Afet Yardım Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtına da destek sağlamaktadır."




TSK'DA KAÇ PERSONEL GÖREV YAPIYOR?

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki "Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Haberler" bölümünde bazı açıklamalara yer verildi.