BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

TSK'dan son dakika istifa YAŞ öncesi olay karar!

TSK'dan son dakika haberleri geliyor. Orgeneral Kamil Başoğlu ve İhsan Uyar istifa ettiler. TSK'daki istifalar herkesi meraklandırdı? Neden YAŞ'a 1 saat kala bu istifalar oldu?

Abone ol

TSK'dan son dakika bir istifa haberi geldi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, TSK'dan istifa etti.

YAŞ toplantısına 1 saat kala gelen bu istifalar şaşkınlık yarattı. Özellikle istifa edenler arasında yer alan Orgeneral Kamil Başoğlu'nun neden böyle bir karar aldığı merak ediliyor. Zira Başoğlu TSK'daki terfiler göz önüne alındığında 2021 yılında Genelkurmay Başkanı olacaktı.

UYAR VE BAŞOĞLU'NUN İSTİFA NEDENİ

İki komutanın istifasının dün gece OHAL kapsamındaki Kanun Hükmündeki Kararname kapsamında 1684 askerin uzaklaştırılmasıyla TSK tarihinde en büyük tasfiyenin yapılmasından sonra geldiği ileri sürüldü. Kulislerde konuşulan 2 iddia ise şöyle:

- Yaş öncesi Orgeneral Akar’ın iki komutanın istifa etmelerini istedi.

- TSK komuta kademesi gereken özeni gösteremediği için kamuoyundan gelen “Komutanların istifa etmesi gerekir” çağrılarına uyma.

KARA KUVVETLERİ KURMAY BAŞKANI ORGENERAL İHSAN UYAR

İhsan Uyar geçtiğimiz yıl yapılan YAŞ toplantısında İhsan Uyar, Korgenerallikten Orgeneralliğe yükseltilmişti. İhsan Uyar’ın adı 15 Temmuz darbe girişiminde yeniden gündeme geldi. Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminde İhsan Uyar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile birlikte FETÖ’cü askerler tarafından Genelkurmay Karargahı’nda kelepçelenmişti. Çolak ve Uyar, ardından Akıncı Hava Üssü’ne götürüldü. Daha sonra Salih Zeki Çolak ve İhsan Uyar 17 Temmuz’da yapılan operasyon sonucu kurtarıldı.

EDOK KOMUTANI ORGENERAL KAMİL BAŞOĞLU

1957 Kayseri doğumlu. 2010 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Personel Başkanlığı ve 9. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2014 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevine atandı.

YAŞ İLK KEZ TSK DIŞINDA OLUYOR

Türkiye'nin ve TSK personelinin gözünün çevrildiği YAŞ toplantısı saat 11.00'da gerçekleşti. YAŞ üyeleri Anıtkabir'in ardından Çankaya Köşkü'ne geçti. Tarihinde ilk kez YAŞ toplantısı TSK dışında yapılıyor. Çankaya YAŞ'a ev sahipliği yapıyor.