BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.476,72
HABER /  EKONOMİ

TSK zırhlı araçlar için kaç milyon harcadı?

TSK doğu ve güneydoğudaki iç güvenlik harekatlarına yönelik zırhlı araç alımlarını sürdürüyor. En son 8 Nisan’da 67 milyon liraya çok sayıda zırhlı araç satın alındı.

Abone ol

TSK’nın iç güvenlik harekatlarında kullanacağı belirtilen “Cobra” adı verilen araçlar 2014 sonuna kadar teslim edilecek. Cobra’lar doğu ve güneydoğudaki birliklere gidecek. Cobra’nın üreticisi Otokar, 2013’de TSK’nın 227.9 milyon TL’lik 4x4 Cobra tipi Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç alımı ihalesini de almıştı.

Öte yandan TSK, Mayına dayanıklı Kirpi araçlarının da teslim edilmesini bekliyor. Araçlar teslim alındıktan sonra güneydoğudaki iç güvenlik operasyonu yapan birliklere gönderilecek. Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre son aylarda terör örgütünün askeri birliklere yönelik tacizleri arttı. Hürriyet'in haberine göre, TSK da güneydoğuda terör örgütüne yönelik operasyon yapan birlikleri teçhizat ve zırhlı araç göndererek desteklemeye devam ediyor.

MAYINA KARŞI 321 KİRPİ

Edinilen bilgiye göre TSK, mayına karşı dayanıklı 321 Kirpi’nin teslimini bekliyor. Bugüne kadar 293 Kirpi TSK’ya teslim edildi. 2009’da BMC ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Kirpi üretimi için el sıkıştı. Ancak, firma yaşadığı mali sorunlar nedeniyle araçların üretimini durdurarak, teslimatları geciktirdi. Müsteşarlık BMC’ye teslimatı geciktirdiği için 7 milyon Euro ceza kesti.

NATO standartlarına göre üretilen Kirpiler, mayın tehdidine maruz kaldığında bile yoluna devam edebiliyor. Koltuklar ise mayın patlaması anında basıncı emecek özel bir sistemle üretiliyor. TSK, 321 Kirpi’sini teslim aldıktan sonra bunları operasyona çıkan birliklere dağıtacak.

TSK verilerine göre 2013 yılı içinde 52 mayın ve patlayıcı madde bulma olayı gerçekleşti. 2 güvenlik görevlisi şehit oldu, 5 güvenlik görevlisi ise yaralandı. Terör örgütü tarafından yıl içerisinde mayın ve el yapımı patlayıcı madde kullanılarak, kamuya ait tesislere yönelik 29 sabotaj yapıldı.