BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,75
ALTIN 2.490,58
HABER /  GÜNCEL

TSK Suriye sınırında hava aracı düşürdü!

TSK, bugün Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden milliyeti belirsiz hava aracı düşürdü. Kilis yakınlarında düşen hava aracının, 'insansız hava aracı' olduğu belirtildi.

Abone ol

KİLİS 'in merkeze bağlı Deliosman Köyü yakınlarında sınırın sıfır noktasındaki olay saat 12.30 sıralarında meydana geldi. Suriye'nin, PKK'nın bu ülkedeki kolu PYD kontrolündeki bölgede uçan ve hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen İnsansız Hava aracı (İHA), Türkiye tarafından düşürüldü. Rusya'dan İHA ile ilgili son dakika açıklama geldi.

3 KEZ UYARILDI VURULDU

Vurulan insansız hava aracıyla ilgili TSK açıklama yaptı ve söz konusu aracın 3 kez uyarıldığını açıkladı. Buna rağmen İHA hava sahası ihlaline devam edince Türkiye tarafından vuruldu. İnsansız Hava aracının hangi ülkeye ait olduğunu henüz bilinmiyor.

İŞTE VURULAN İHA'NIN GÖRÜNTÜSÜ

suriye kilis vurulan iha uçağıTSK tarafından 3 kez uyarılmasına rağmen hava sahasına girmeye devam eden İHA vurulduktan böyle görüntülendi. Jandarma bölgede nöbet tutarken aracın kime ait olduğu belirlenmeye çalışılıyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN İHA AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu olayla ilgili, "Sınırın 3 kilometre içinde vuruldu. İHA'nın kime ait olduğunu tespit etmedik ama sınırın içinde düştüğü için üzerinde çalışılıyor. Kimliği belli olunca açıklayacağız" dedi.

 RUSYA'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMA
Vurulan insansız hava uçağıyla ilgili gözler Rusya'ya döndü. İHA Rusya'ya mı ait sorusuna Moskova'dan gelen son dakika açıklama yanıt verdi. Rusya kayıp İHA'sının olmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı;

"Suriye'de faaliyet gösteren tüm uçaklarımız güvenli bir şekilde üslerine geri dönmüştür. Bütün hava araçları da planlandığı gibi faaliyet göstermektedir."

ABD RUSYA'YI İŞARET ETTİ

ABD'li bir yetkili ise Reuters'e yaptığı açıklamada, düşürülen insansız hava aracının Ruslara ait olabileceğini söyledi.

KİLİS'TE TSK İHA DÜŞÜRDÜ


İnsansız Hava Aracı'nın düşmesinin ardından bölgeye çok sayıda asker sevk edildi. Askerler bölgede önlem alırken, bazı komutanlar da askeri helikopter ile sınır hattına geldi ve incelemede bulundu. Sivillerin yaklaşmasına izin verilmeyen bölgede incelemeler devam ediyor.

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi sitesinde yapılan açıklama:

"1. Bugün Suriye sınırında ülkemizin hava sahası içerisinde milliyeti bilinmeyen bir hava aracı tespit edilmiş; üç defa ikaz edilmesine rağmen hareketine devam etmesi üzerine, sınırda devriye görevi icra eden uçaklarımız tarafından angajman kuralları çerçevesinde ateş edilerek düşürülmüştür.

2. Türk Silahlı Kuvvetleri kendisine verilen görevi angajman kuralları çerçevesinde kararlılıkla uygulamaktadır."

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, düşürülen insansız hava aracı hakkında açıklama yaptı. Kurtulmuş, aracın angajman kuralları çerçevesinde düşürüldüğünü belirtti. Kurtulmuş, "TSK, Türk hava sahasını ihlal eden yabancı unsurlara ilk olarak uyarıda bulunur, eğer uyarıya uyulmazsa herhangi bir hava aracı düşürülür. Elimizdeki bilgi hava sahamızı ihlal eden insansız hava aracı düşürülmüştür. Önümüzdeki dakikalarda, önümüzdeki saatlerde Türk Silahlı Kuvvetleri, mesele aydınlandıkça gerekli açıklamayı yapacaktır." dedi.