BIST 9.068
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,07
HABER /  GÜNCEL

TSK ile ilgili çok tehlikeli iddia!

'Bu gidişle, uçağımızı kullanacak pilot kalmayacak' uyarısının ardından CHP'li Umut Oran Erdoğan'a o kritik soruyu sordu...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, son 1 ay içinde TSK'da yaşanan gelişmeler nedeniyle istifa eden 110 savaş uçağı pilotunun, "Olağanüstü bir durumda, bazı uçaklarımızın kullanılamayacağı sonucunu doğuracağı duyumu doğru mudur?" diye sordu.

Oran, son bir ay içerisinde 110 savaş uçağı pilotunun TSK’da yaşanan gelişmelere tepki göstererek istifa etmesini TBMM gündemine taşıdı.

Oran, Başbakan Erdoğan’a, “110 savaş uçağı pilotunun istifasının Türkiye’de askeri pilotlarda yüzde 15’lik dilime denk düştüğü ve bu durumun da olağanüstü bir durumda, harekât esnasında bazı uçaklarımızın kullanılamayacağı sonucunu doğuracağı duyumu doğru mudur? Bu durum ülke güvenliğini tehlikeye düşürmez mi?” diye sordu.

ÜLKE GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜRMEZ Mİ?

Oran’ın, Başbakan’a yönelttiği soru önergesinde şu konulara ilişkin bilgi istedi: “10 yıllık zorunlu hizmet süresini tamamlamasının ardından istifa ederek Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilişiğini kesen savaş uçağı pilotu sayısının son bir ay içerisinde 110’u bulduğu doğru mudur? Bu pilotların görev yaptıkları F16 ve F4 filo komutanlıklarına göre dağılım sayısı nedir? 110 savaş uçağı pilotunun istifasının Türkiye’de askeri pilotlarda yüzde 15’lik dilime denk düştüğü ve bu durumun da olağanüstü bir durumda, harekat esnasında bazı uçaklarımızın kullanılamayacağı sonucunu doğuracağı duyumu doğru mudur? Bu durum ülke güvenliğini tehlikeye düşürmez mi?

BU GİDİŞLE UÇAK KULLANACAK PİLOT KALMAYACAK

Hava Harp Okulu’ndan (HHO) mezun olan bir pilot adayının jet motorlu savaş uçağı kullanabilmesi için alması gereken tekamül eğitimleri hangi aşamalardan oluşmaktadır ve her bir aşama kaç saatlik teorik ve pratik eğitimden oluşmaktadır? TSK’da görev yapan bir F16 pilotu, HHO sonrasında kaç saatlik eğitim alarak bu uçağı kullanmaya başlamaktadır? Bir F16 pilotunun HHO da dahil olmak üzere, aldığı eğitim ve yapılan masrafların toplam bedeli kaç TL’dir? Orgeneral Bilgin Balanlı da dahil olmak üzere halen çeşitli gerekçelerle cezaevinde tutulan toplam 17 pilot generalin kısa süre önce yaptığı “Bu gidişle, uçağımızı kullanacak pilot kalmayacak” uyarısının ardından, Yüksek Askeri Şura Başkanı olarak bu olumsuz gidişatı durdurmak için herhangi bir girişimde bulundunuz mu, bulunduysanız sonucu ne oldu?

KAÇ PİLOT GÖREVDEN AYRILDI

Sicili temiz, başarılı, örnek çok sayıda üstsubay ve general/amiral hakkında yürütülen belli davaların olumsuz sonucu olarak bugün bu noktaya gelindiği şeklinde kamuoyunda oluşan değerlendirmenin gerçeklik payı nedir? Zorunlu hizmet süresini tamamlamasının ardından, henüz emeklilik zamanı gelmediği halde istifa ederek Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ayrılan pilot sayısı 2002 yılından itibaren yıllar itibariyle ayrı ayrı kaç kişidir? Bunların kaçı F16 ve F4 pilotudur?”