BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.429,04
HABER /  GÜNCEL

TSK DAEŞ savaşı 12 dakikada bitti

TSK Kilis'te şehit verince DAEŞ 'e son dakika kararla savaş başlattı. Suriye sınırından gelen son haberlere göre DAİŞ operasyonu 12 dakika sürdü IŞİD'in 4 hedefi vuruldu.

Abone ol

KİLİS 'te bir astsubayın şehit edilmesinin ardından TSK DAEŞ'e savaş açtı ve gece yarısından sonra son dakika operasyonlar arka arkaya geldi. IŞİD örgütünün sınırdaki hedeflerini vuran TSK son dakika haberlere göre DAiŞ'in iki karargahını hedef aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, dün Astsubay Yalçın Nane'nin şehit edilmesinin ardından IŞİD'in Türkiye'ye saldırı hazırlığı yaptığının belirlenmesi üzerine hava operasyonu düzenledi. IŞİD hedefleriyle sınırlı kalmak üzere saat 03.12 itibariyle operasyon başlatıldı.

F-16 UÇAKLARI DİYARBAKIR'DAN KALKTI
daeş-savaşi-tsk-suriye-işid-operasyonu.jpgDiyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden saat 03.12 itibarıyla 5'er dakika arayla 3 F-16 savaş uçağı havalandı. Uçakların havalanmasının ardından kısa süre sonra Kilis'in Seve Köyü'nün karşısındaki IŞİD kontrolündeki bölgeden ağır patlama sesleri duyulmaya başlandı.

35 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ
Patlama sesleri sınırdan uzakta olan Kilis merkezine de ulaştı. DHA'nın verdiği son dakika haberlere göre Kilis'in merkeze bağlı Seve köyü karşısında olan Bab bölgesindeki bombardımanda IŞİD'in iki karargâhı ile bir toplanma merkezi vuruldu. Sabaha karşı toplanma merkezine gelen IŞİD üyelerinden 35'i bombardımanda öldü. Operasyon kararı dünkü Güvenlik Zirvesi'nde alındı.

BAŞBAKANLIK DAEŞ OPERASYONU BİLGİLERİ
daeş-savaşi-tsk-nereleri-vurdu-harita-suriye.jpg

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi gece yapılan hava harekatıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bu çerçevede, DAEŞ terör örgütüne yönelik bir hava operasyonu düzenlediği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

DAEŞ OPERASYONU 13 DAKİKA SÜRDÜ

"Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetler ile Özel Güvenlik Toplantısı’nda alınan kararlar çerçevesinde DAEŞ terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere dönük bir operasyon gerçekleştirmiştir.

4 GÜDÜMLÜ BOMBA

Saat 03.12’de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığı’ndan 3 F-16 havalanmış, 03.40-03.53 arasında icra edilen hava harekatı ile DAEŞ terör örgütüne ait 3 hedef vurulmuştur. Daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılmıştır. Uçaklarımız 04.24’te üslerine intikal etmişlerdir."

Açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti devleti ulusal güvenliğini korumak için gerekli önlemleri almakta kararlıdır. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ve ilgili kurumlar tarafından kamuoyu süreçle ilgili bilgilendirilecektir" değerlendirmesinde bulunuldu.

DAEŞ OPERASYONU AYRINTILARI
tsk-daeş-savaşi-suriye-harita-bombalama.jpg

- Gece yarısı 03.12'de 3 F-16 Diyarbakır'dan havalandı.

- Savaş uçakları, 2 IŞİD karargahı ile 1 toplama noktasını vurdu.

- Türk savaş uçakları belirlenen hedeflere Suriye hava sahasını ihlal etmeden güdümlü füzeler gönderdi.

- Uçaklar, 1 saat 12 dakika içerisinde (04.24) operasyonu tamamlayarak üsse döndü.

- Operasyona 'Şehit Yalçın' adı verildi.

- Uçak kayıtları ve insansız hava araçlarıyla hedeflere verilen zayiat gözden geçiriliyor.

- Türkiye, operasyonun başlaması ile birlikte müttefiklerine de bilgi verdi.

- Harekatın kapsamı, IŞİD hedefleriyle sınırlı tutuldu.

TSK BU TEZKEREYLE VURDU

Harekatın yasal temelini 2 Ekim tarihli tezkere oluşturuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı halinde angajman kuralları çerçevesinde karşılık vereceği çok önceden açıklanmıştı. Birçok kez Türk topraklarına düşen top ve havan mermisi nedeniyle bu kural, yaşama geçirildi. İlk kez hem astsubayın şehit edilmesi hem de IŞİD militanlarının daha kapsamlı saldırı hazırlığı içine girmesi üzerine, savaş uçaklarının kullanıldığı bir hava operasyonu düzenlendi.

DAEŞ OPERASYONU NEDEN YAPILDI?


DAEŞ OPERASYONUNU 4 GÜNDE BU OLAYLAR BAŞLATTI
Pazartesi gününden bu yana 4 gün içinde Türkiye cehenneme döndü. Bir IŞİD vurdu bir PKK... Suruç ile başlayan süreçte düğmeye basılmış gibi ülke kan gölüne çevrildi ve herkes 'neler oluyor' sorusunu sormaya başladı. Pazartesiden perşembeye düzenlenen 5 saldırıda 37 can gitti.
İşte sadece 4 gün içinde yaşadıklarımız

SURUÇ (20 TEMMUZ 2015) : Türkiye kabus dolu haftaya Suruç şokuyla başladı. Pazartesi günü IŞİD'in Kobani'ye gitmek üzere toplanan gençlere yönelik canlı bombalı saldırısında 32 kişi öldü onlarca kişi de yaralandı. Bu olay Türkiye'deki pamuk ipliğine bağlı olan sükunetin bitişinin ilanı oldu.

ADIYAMAN 1 ASKER ŞEHİT : Suruç ile birlikte PKK 'çatışmazlığı bitirmek' için aradığı bahaneyi buldu ve silahlar ateşlendi. Suruç olayının akşamında PKK misilleme adı altında askere saldırdı. Adıyaman'daki saldırıda 1 asker şehit edildi.

CEYLANPINAR 2 POLİS ŞEHİT (22 TEMMUZ 2015) : PKK durmadı. IŞİD'in suruç katliamının faturasını bu kez polislere kesti. Suruç'a misilleme olarak Ceylanpınar'da bu kez polisi hedef aldı. Evlerinde 2 polis memurunu el ve ayaklarını bağlayarak infaz etti. PKK bu saldırıyı da 'üslendiğini ve Suruç misillemesi' olduğunu duyurarak ilan etti.

DİYARBAKIR 1 POLİS ŞEHİT (23 TEMMUZ 2015) : Kan bir kez akmaya başlayınca durmadı. Bugün yani perşembe günü de ilk saldırı haberi saat 14.45'te Diyarbakır'dan geldi. Trafik kazası ihbarı yaparak polisler pusuya düşürüldü. Uzun namlulu saldırıda 1 polis şehit olurken diğer poliste ağır yaralandı.

KİLİS : Diyarbakır'daki saldırının şoku geçmeden bu kez IŞİD saldırısı haberi geldi. Kilis'te Suriye tarafındaki IŞİD kontrolündeki bölgeden sınırdaki karakol tarandı. İlk ateşte 1 astsubay şehit düşürken 2 uzman çavuş da yaralandı.