BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.306,93
HABER /  GÜNCEL

Fırat Kalkanı harekatı son dakika gelişmeleri Cerablus operasyonu

Fırat Kalkanı Harekatı son dakika gelişmelerini sizler için derledik. TSK Cerablus operasyonu son durum ne, Suriye'ye kara harekatı başladı mı? İşte detaylar...

Abone ol

TSK Cerablus operasyonu son dakika haberi olarak gündeme düştü. TSK Cerablus bölgesine bugün sabaha karşı operasyon başlattı. 

Cerablus'ta, TSK ve koalisyon uçakları tarafından IŞİD'e yönelik askeri harekat başlatıldı. Harekatın adının ''Fırat Kalkanı'' olduğu bildirildi. TSK, IŞİD hedeflerine yönelik top atışları düzenledi. Hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. Öte yandan Bordo Bereliler, sızma harekatıyla Suriye topraklarına girerek IŞİD'in direncini kırmak için nokta operasyonlar düzenledi. Havadan 12, karadan ise 81 hedef imha edildi. Yaklaşık 20 tank da, Suriye topraklarına girerek IŞİD hedeflerini vuruyor.

CERABLUS SON DURUM IŞİD GERİ ÇEKİLİYOR

Cerablus'tan gelen en son haberlere göre, Özgür Suriye Ordusu-ÖSO'ya ait birlikler Cerablus'un merkezinin girişine ulaştı. Suriyeli muhaliflerin açıklamasına göre, IŞİD Cerablus çevresinden çekiliyor.

KEKLİCE VE 4 KÖY IŞİD'DEN GERİ ALINDI

Anadolu Ajansı'nın duyurduğu habere göre, Özgür Suriye Ordusu-ÖSO, Keklice'yle beraber 4 köyü IŞİD'den geri aldı. Ayrıca 48 IŞİD'li etkisiz hale getirildi.

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı.

HAREKATIN ADI NEDEN FIRAT KALKANI?

Harekatın adının ''Fırat Kalkanı'' olduğu bildirildi.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapıldı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. F-16'lar Cerablus ve Keklice'de hedefleri vurdu. Hava Kuvvetleri'nce 12 hedef vuruldu ve bunların tam isabet teyidi alındı.

Askeri kaynaklardan, tespit edilen 81 hedefe topçu ve çok namlulu roketatarla 294 atım yapıldığı, atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

SURİYE'YE KARA HAREKATI BAŞLADI MI TANKLAR SINIRI GEÇTİ

Aynı zamanda görünür hedefler sınırdaki tanklarla vuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait yaklaşık 20 tank ilerleyen saatlerde Suriye'ye giriş yaparak IŞİD hedeflerini vurdu.

Suriye'nin kuzeyindeki harekat kapsamında geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.

Harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahı'ndaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

DAKİKA DAKİKA FIRAT KALKANI HAREKATI

- Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04.00 sıralarında TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı.

- Saat 04.05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı.

- Saat 05.45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. 63 hedefe 224 atış yapıldı.

- İlk hava harekatı, saat 06.08'de gerçekleşti. Saat 06.10 ve 06.30'da da hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.

- Saat 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetleri'nce vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu.

- Saat 09.00'da askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef imha edildi.

- Saat 09.14'te Cerablus'tan atılan havan mermisi Karkamış ilçe merkezindeki boş bir araziye düştü.

- 09.48'de harekatın adı açıklandı: Fırat Kalkanı

- Saat 10.09'da İçişleri Bakanı Efkan Ala, ''Bu bölgede Türkiye'ye yönelik artık yakın tehlike değil açık, hazır tehlike söz konusudur. Dün 9 havan mermisi attılar Karkamış'a, bugün bir tane attılar, Türkiye bunlara seyirci kalamaz. Bizim hemen yanı başımızda terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir. Buna imkan sunan ortam ortadan kaldırılacaktır. Yapılan şey budur. Türkiye'nin en meşru hakkıdır, yetkisidir, bu çerçevede faaliyetleri devam etmektedir. Aldığımız inisiyatif bölgede devam etmektedir. Ne zamana kadar? Bu tehdit ortadan kalkıncaya kadar, sınırımızdaki terör tehdidi ortadan kalkıncaya kadar'' açıklamasını yaptı.

- Saat 10.25'te 81 hedefe 294 atış yapıldı. Atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

- Saat 10.41'de ABD'li bir yetkiliden ''Harekata havadan koruma sağlayacağız'' açıklaması geldi.

- Saat 11.02'de sınırda çatışma yoğunlaştı. Tanklar, Suriye topraklarına girerek IŞİD hedeflerini vurmaya başladı.

- Saat 11.25'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, ''Şu anda ne yazık ki Suriye'den ülkemize, Gaziantep, Kilis ve tüm bu bölgelere yapılan bu tür saldırılar artık işi bir yere kadar getirdi. Artık son, dedik ki 'bu iş burada noktalanması lazım' ve bu sabah 04.00 itibarıyla süreç başladı. Artık bu işi çözmemiz gerekiyor. Birileri meydan okuyorlar, 'Suriye Türkiye için şöyle olacak, böyle olacak' diye. Onlara ben buradan sesleniyorum, siz ne olacağınızın hesabını yapın'' açıklaması geldi.

- Saat 11.30'da askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerideki Keklice Köyü'ne ulaşmak üzere olduğunu bildirdi.

- Saat 12.02'de bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Özgür Suriye Ordusu sınırı geçti'' dedi.

BORDO BERELİLER SURİYE'DE Mİ?

Bir iddiaya göre, TSK özel kuvvetleri unsurları, sınır bölgesinden sızma harekatıyla Suriye topraklarına girdi. Bordo Bereliler, kentin bazı yerlerinde IŞİD'in direncini kırmaya yönelik nokta operasyonlar düzenledi. Ancak bazı askeri kaynakların doğrulanmayan açıklamalarına göre, bordo bereliler Suriye'ye giriş yapmadı.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU DA KARADAN İLERLİYOR

Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak harekete geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Cerablus çevresinde IŞİD'le çatışıyor.

RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ

Cerablus'a düzenlenen askeri harekat ile ilgili Rusya'ya bilgi verildi.

OPERASYONUN AMACI

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

fırat kalkanı harekatı son dakika gleişmeleri

CERABLUS KARKAMIŞ'IN KARŞISINDA

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Cerablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bin tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı. Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı.