BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

TSK Barış Kartalı'na 6 yıl sonra kavuştu

“Barış Kartalı Projesi” kapsamındaki ilk HİK uçağı, bugün, Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki törenin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek.

Abone ol

Türk Hava Kuvvetleri'nin uzun süredir Boeing firmasından gelmesini beklediği 4 AWACS, yani havadan erken ihbar ve kontrol (HİK) uçaklarından ilki teslim alındı.

“Barış Kartalı Projesi” kapsamındaki ilk HİK uçağı, bugün, Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığındaki törenin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek.

Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel katılacak.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI DUYURDU

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesinde teslim alınan AWACS'in Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na gönderildiği duyruldu.

24 SAAT GÖREVDE KALABİLİYOR

Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçağın görüntülerini de yayımlandı. AWACS'ler taşıdıkları gelişmiş radarları sayesinde çok alçaktan, çok düşük süratle uçan insansız hava araçları bile tespit edilebiliyor. Havada yakıt ikmaliyle 24 saat görevde kalabiliyor.

TSK 6 YILDIR BEKLİYOR

Bu uçakların hava kuvvetlerinin hizmetine 6 yıl önce girmesi planlanıyordu. Gecikme nedeniyle ABD’li BOEİNG firması, Türkiye’ye tazminat ödeyecek.

baris-kartali-nin-ilk-ucagi-havalanacak-4082130.jpeg

İŞTE BARIŞ KARTALI

131’inci Havadan İhbar Kontrol (HİK) Grup Komutanlığı bünyesinde görev yapacak uçak, havada yaptığı yakıt ikmaliyle 20 saate kadar gökyüzünde kalabiliyor.

a400m_b737_cut.gif

HİK Grup Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Fikret Çelik, “Uçaklar ülkemizin yer alacağı milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk Hava Sahası’na yönelecek tehditleri tespit, teşhis etme ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılacak” dedi. Uçakta 2 pilotun yanı sıra radar ihtisası olan subay ve astsubaylardan oluşan ekip bulunacak.