BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

TRT'nin ünlü dizisi bu nedenle mi bitti?

TRT'nin düşük reytingi gerekçe göstererek, yayından kaldırdığı Kızıl Elma ile ilgili Emniyet'in 'gizli' ibareli yazı gönderdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Emniyet'in kendi birimlerine gönderdiği yazıda dizinin IŞİD'i rahatsız ettiğine dair bir habere yer veriliyor. Haber, dizide IŞİD'in çete gibi gösterilmesini ve İslami STK'ların buna sessiz kalmasını eleştiriyor.

Kızıl elma dizisi neden erken bitti? Büyük ümitlerle sezona başlayan dizi Mayıs sonunda final yapmıştı. TRT düşük reytingi gerekçe gösterdi, ancak spekülasyonlar bitmek bilmiyor.

Dizide aynı zamanda Alevi düşmanlığı yapıldığı iddia  ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, 28 Nisan 2014 tarihini taşıyan ve yerel birimlere gönderdiği “Muhtemel eylem” başlıklı yazı, Kızıl elma’nın neden sona erdirildiğine dair tartışmaları alevlendirecek.

Milliyet gazetesi muhabiri Tolga Şardan, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yazısını bugünkü köşesinde aktardı:

KORKU SALAN ÇETEYMİŞ GİBİ GÖSTERİLDİ

“Çatışma bölgeleriyle irtibatlı gruplara müzahir açık kaynaklarda yer alan ‘Türk dizilerinde IŞİD düşmanlığı’ başlıklı haberde;
* Halkı diziler ve kadın programlarıyla uyutan, doğru ve yanlış kavramlarını kendi çıkarlarına göre belirleyip insanların bunlara inanması için türlü hileler geliştiren medyanın bu defa de IŞİD’i kötülemeye başladığı,
* Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi kanalı TRT’de yayınlanan ‘Kızılelma’ dizisinde IŞİD, insanları kesen ve korku salan bir çeteymiş gibi gösterildiği,
* Irak ve Suriye’de bir çok yeri kontrolünde tutarak ordu, hastane, okul ve mahkeme gibi bir çok yapılanması olan Irak Şam İslam Devleti’nin aşağılandığı, diziye hiç bir İslami STK’dan tepki gelmemesinin dikkatlerden kaçmadığı” şeklinde ifadelere yer verilmiştir.”

Yazıdan da anlaşılacağı üzere IŞİD’le doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olan kesimlerin Kızılelma’ya yönelik ‘ciddi’ sayılabilecek tepkilerinin varolduğu görülüyor.
Gelişmeleri biraz takvimlemek gerekirse, 28 Nisan’da il emniyet müdürlüklerine gönderilen ‘önlem alın’ yazısından yaklaşık üç hafta sonra 21 Mayıs’ta Kızılelma’nın yayından kaldırıldığı açıklandı. Bu açıklamadan yine üç hafta sonra IŞİD, 11 Haziran’da Musul Başkonsolosluğu’nu basarak 49 diplomat ve görevliyi rehin aldı.