BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.504,02
HABER /  MEDYA

TRT dizisinde büyük gaf!

TRT 1'de yeni ekrana gelmeye başlayan tarihsel içeriği ile dikkat çeken Payitaht Abdülhamid dizisinde yapılan bir hata gözden kaçmadı. Yüksel Aytuğ o sahneyi köşesine taşıdı.

Abone ol

 Sultan Abdülhamid Han’ın hayatının’ın hayatının kaleme alındığı “Payitaht Abdülhamid” dizisi TRT 1'de yayınlanmaya başladı. 

1896'da, Sultan Abdülhamid'in padişahlığının 20. yılından itibaren döneme damgasını vuran önemli olayları ekrana taşıyacak olan “Payitaht – Abdülhamid”, dizisinin son bölümündeki bir sahne Sabah Gazetesi köşe yazarı Yüksel Altuğ'un gözünden kaçmadı. Televizyon eleştirmeni yazar tarihi dizilerde kimi zaman yaşanan zaman sorunu ile ilgili bir tespitini kaleme aldı. 

                

İŞTE YÜKSEL ALTUĞ'UN O YAZISI: 

Cuma akşamı TRT'nin iddialı dizisi 'Payitaht: Abdülhamid'i izlerken, 'Gaf Kürsüsü'nü dolduracak malzeme 'pat' diye önüme düştü! Ama baktım ki devrilen çam, bizim kutuya sığmayacak, öyleyse manşete çekeyim dedim. Dedim ki senaristler, yönetmenler ve dahi tarihi dizi danışmanları bundan böyle daha dikkatli ve özenli davransınlar.

Eğer hâlâ bu uzun peşrev faslına tahammül gösterebildiyseniz, 'yılın gafını' okumayı da hak ettiniz demektir:

Efendim, bilindiği gibi Padişah Abdülhamid'in devri, 1800'lü yılların sonuna tekabül ediyor. Dizinin ilk bölümünün geçtiği yıl ise 1896... Durum böyleyken; genç kadın, Beyoğlu'ndaki kıyafet mağazasına giriyor. Soylu hanımı için gizlice alışveriş yaptığını söylüyor ve tezgahtar hanıma da "Aman aramızda kalsın, ağzını sıkı tut" diyor. Tezgahtar bunun üzerine elini ağzına götürüp dudaklarına fermuar çektiğini belirten o bildik hareketi yapıyor. İyi, güzel de canım senaristlerim, sevgili danışmanlarım; fermuar dediğiniz şey, 1914 yılında icat edilmiş. O tarihlerde de sadece kovboy çizmelerinde kullanılıyormuş. Matbaa makinesinin bile 200 yıl sonra geldiği Osmanlı mülkünde fermuarın yaygınlaşma tarihini varın siz hesaplayın!


Yani, ağzına fermuar çektiğini belirten o tezgahtar hanım, ünlü kahin Nostradamus'un soyundan geliyor olmalı!