BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Trafik kazalarında ilk yardım yapmak için bilinmesi gerekenler

Türkiye ve dünya genelinde trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor. İnsanların bilinçlenip kaza anında kurtulma şansı olanlar için yardım etmesi gerekiyor. Peki ilk yardım nasıl yapılır?

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, küresel düzeyde ölümlerin yüzde 90’ı yaralanmalardan kaynaklanıyor. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi, yaralanma sonucu yaşamını yitirirken, her gün 2 binden fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybediyor. Bilinçli bir ilk yardımcı tarafından kalbi duran bir kişiye yapılan müdahale ile 2-3 kat oranda olumlu sonuç alınırken, olay yerinde bekleyen meraklı kişilerin sadece yüzde 32’si suni solunum-kalp masajı yapabilme bilgisine sahip.

Hayat kurtarmaya ya da olası tehlikeleri en aza indirgemeye yönelik bu işlemin öneminin geniş kitleler tarafından bilinmesi gerekiyor. Özellikle ülkemizde trafik kazaları ve doğal afetler gibi öngörülemeyen ani kazalar sıklıkla meydana geldiğinden ilk yardım eğitimi daha çok önem kazanıyor.

Hastanın yaşamı kurtulabilir
Hastanelerin acil servisleri de bu amaçla kurulmuştur. Ama yaralıyı ya da hastayı bir hastaneye ulaştırıncaya kadar geçen zaman çok önemlidir. Bu gibi durumlarda çevredeki kişilerin nasıl davranılacağını bilmesi ve ilk önlemleri alması yaralının ya da hastanın yaşamını kurtarabilir.

Peki trafik kazalarından sonra yaralılara ve kazazedelere ilk yardım nasıl yapılmalıdır? İlk Yardım Eğitmeni Nurten Saraçoğlu ilk yardım eğitimleri hakkında merak edilenleri cevapla.tv aracılığı ile anlattı.