BIST 9.457
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,58
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Trafik kazalarına 'ehliyet' önlemi

Milli Eğitim Bakanlığı, trafik kazalarını önlemek için direksiyon sınavlarını zorlaştırınca 10 kişiden 4'ü ehliyet alamadı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), trafik kazalarını azaltmak, bilinçli sürücülerin eğitilmesi için Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'ni 2013 yılında yenileyerek, ehliyet almayı zorlaştıran bir düzenleme getirdi.

Yapılan değişiklikle birlikte bakanlık gerekli görülmesi durumunda, direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonlarının iş ve işlemlerinin kontrol ve denetimi amacıyla bazı bölgelere temsilci gönderdi.

10 KİŞİDEN 4'Ü EHLİYET ALAMADI

Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 60'lara kadar düştü. Yönetmelikten önce neredeyse kursa kayıt yaptırıp sınavlara giren herkes ehliyet sahibi olurken bakanlık temsilcilerinin bulunduğu sınavlarda 10 kişiden 4’ü ehliyet alamadı.

MÜFETTİŞ VE BAKANLIK DENETÇİSİ GÖREVLENDİRİLDİ 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde 2013 yılı Mayıs ayında önemli değişiklikler yapmıştı. Yapılan değişiklikle birlikte bakanlık gerekli görülmesi durumunda, direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonlarının iş ve işlemlerinin kontrol ve denetimi amacıyla Bakanlık temsilcisi de görevlendirmeye başladı. Değişiklikle ilk kez belirlenen illerde direksiyon sınavlarında müfettiş ve bakanlık denetçisi görevlendirildi.

Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı 2013 yılı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 60'lara kadar düştü.

EHLİYET SINAVINDA EN BAŞARILI İL NİĞDE, EN BAŞARISIZ İL DENİZLİ

Bakanlık verilerine göre ehliyet sınavlarında başarısız iller sıralamasında ilk sırada yüzde 56 ile Denizli ilk sırada yer aldı. Denizli’yi sırasıyla yüzde 62,8’le Edirne, yüzde 63,4’le Uşak izledi. En başarılı iller sıralamasında yüzde 87,2 ile Niğde birinci olurken, yüzde 86,5’le Siirt ikinci ve yüzde 82,2 ile Kırşehir üçüncü oldu.