BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,98
ALTIN 2.438,45
HABER /  GÜNCEL

Trablus'taki yangın yayılıyor

Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmalar sonrasında ülkenin en büyük akaryakıt tesisinde çıkan yangın yayılıyor. Ulusal gaz şirketi sözcüsü çatışmaların sürdüğünü belirterek, yangının bir şarapnel parçası yüzünden ikinci depoya sıçradığını ifade etti.

Abone ol

Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmalar sonrasında ülkenin en büyük akaryakıt tesisinde çıkan yangın yayılıyor.

Libya'nın ulusal gaz şirketi NOC yangının kontrol altına alınamadığını belirterek, ikinci büyük tankın da alevler altında olduğunu söyledi.

Libyalı yetkililer yangını kontrol altına almak için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Hükümet, yangın söndürülmezse "büyük bir çevresel ve insani felakete yol açabileceği" uyarısında bulundu.

NOC'nun sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada ilk tankta yangının kontrol altına alınmak üzereyken çıkan çatışmalar sonrasınra yangın söndürme çalışmalarına ara verildiğini dile getirdi.

Sözcü bölgedeki çatışmaların devam ettiğini belirterek, yangının bir şarapnel parçası yüzünden ikinci depoya sıçradığını ifade etti.

Geçen hafta boyunca süren ve Trablus havaalanını ele geçirmeye çalışan radikal İslamcı militanlar ile askeri birlikler arasındaki çatışmalarda en az 97 kişi ölmüştü.

Pazar günüyse çatışmalar Bingazi'de artmış ve en az 38 kişi hayatını kaybetmişti.

Tanklarda sızıntılar olabileceği ve büyük patlamalar yaşanabileceği endişesiyle, yanan depoların etrafındaki 3 ila 5 kilometrelik alanın boşaltılması için çağrı yapıldı.

Tripoli'den bildiren BBC muhabiri Rana Cavad, güvenlik sorunu nedeniyle söz konusu bölgenin tahliyesinin zor olabileceğini söylüyor.

Ateşkes çağrısı

Yangının çıktığı petrol deposu, Brega petrol ve doğalgaz şirketine ait. Brega, kentteki en büyük petrol dağıtım şirketi.

Depo, havaalanına giden ana yolun üzerinde bulunuyor.

Geçen hafta havaalanını ele geçirmek isteyen militanlarla askeri birlikler arasındaki çatışmaların çoğu da bu yolun yakınlarında gerçekleşmişti.

Hükümet yetkilileri, söz konusu yangının söndürülmesi çalışmalarına devam edilebilmesi için militanlara "ateşkes çağrısı" yaptı.

2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana en ciddi çatışmalara sahne olan Libya'da radikal İslamcı militanlar ülkede önemli bir bölümün kontrolünü ele geçirmiş durumda.

Libya'da 'bölünme tehlikesi'

Pazar günü, ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Fransa ve Almanya da Libya'da bulunan vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.

ABD ve Türkiye; artan şiddet nedeniyle Libya'daki büyükelçiliklerini boşaltmış ve personellerini geri çağırmıştı. Birleşmiş Milletler de ülkedeki temsilciliğini kapattı.

Libyalı yetkililer, Trablus havaalanı yakınlarındaki çatışmalar devam ederse, ülkenin bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.

"İslami Libya Devrimci Operasyon Odası" adlı örgüte mensup militanlar, havaalanını ele geçirmeye çalışıyor. Havaalanı, Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana Zintan militanlarının elindeydi.

Libya hükümetinin 2011'deki ayaklanmalara katılan örgütleri silahsızlandırma çabası yetersiz kaldı ve ülkenin ikiye bölünmesine neden oldu.

Bengazi'de, orduyu da yanına alan bir güç koalisyonu hâkim. Bu koalisyon, aylardır eski General Halife Haftar tarafından yönetiliyor.

Koalisyon, kentten İslami militanları uzaklaştırmayı hedeflediğini belirtiyor.