BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.409,66
HABER /  POLİTİKA

Tozlu raflara aday rapor

TBMM Araştırma Komisyonu Tuzla ölümleri ile ilgili raporunu tamamladı ve açıkladı. Raporda önlemler sıralandı ama bu da tozlu raflarda yerini alacak…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- TBMM Meclis Araştırma raporlarına bir yenisi eklendi. Meclis arşivinde tozlanmaya bırakılan yüzlercesi gibi; dün açıklanan Tuzla Tersanelerindeki ölümler ile ilgili yapılan araştırma raporunda da hayata geçme ihtimali oldukça düşük, onlarca sayıda önlem sıralandı. Rapor tozlu raflarda kalmaya mahkum olsa da; içeriği şöyle:

Komisyonun raporunda, Tuzla Gemi İnşa Sanayi bölgesinde şahıs, kolektif, limited ve küçük anonim şirketlerin birleşmesinin teşvik edilmesinden, tersanelerde yapılan ana işlerin tek tek belirlenmesi ve bunların taşerona verilmemesine, alt işveren uygulamasının objektif kriterlere bağlanmasından işçilere her sabah yarım saatlik iş güvenliği eğitimi verilmesine, sendikalaşmanın yaygın hale getirilmesinden itfaiye ve hastane kurulmasına kadar pek çok öneri yer aldı. Komisyon Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, farklı bakanlık yetkililerinin yuvarlak masa etrafından toplanması gerektiğini belirtirken, iş kazalarının ve işçi ölümlerinin önlenmesi için de önerilerin hepsinin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İŞTE UNUTULACAK ÖNLEMLER
Raporda, komisyonun iş kazaları ve işçi ölümleri konusundaki çözüm önerileri ise yapısal sorunlar, çalışma koşulları ve organizasyon, sendikalaşma, barınma ve sosyal tesisler ile eğitim başlıkları altında sıralandı. Komisyon şu önerilerde bulundu:
-Tersane alanlarında sıkışıklıkların ortadan kaldırılması ve genişleyecek tersane alanları üzerinde iş sağlığı ve güvenliğine uygun çalışma şartlarının sağlanması için Tuzla Gemi İnşa Sanayi Bölgesinde şahıs, kolektif, limited ve küçük anonim şirketlerinin birleşmesi teşvik edilmelidir.

-Tersanelerde yapılan ana işler tek tek belirlenmeli ve bu işler her ne ad altında olursa olsun alt işverene (taşeron) verilmemelidir.

-Alt işveren uygulaması objektif kriterlere bağlanmalıdır. Sektörde alt yüklenici firmaların çalışma standartlarının ve alanlarının belirlenmesine ilişkin yapılacak yasal düzenlemeler ile standardı yüksek, sertifikalı ve vasıflı taşeron çalıştırılması sağlanmalıdır.

-Gemi üretiminde özellikle kesme, kaynak ve boyama işlemlerinde otomasyona geçilmelidir.

-Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanmakta olan “Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yerlerine İşletme İzni Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” bir an önce çıkarılarak yürürlüğe konulmalıdır.

-İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirleri yerine getirmeyen tersanelerin faaliyetlerine devam etmelerine izin verilmemeli ve önlemler alınıncaya kadar faaliyetlerinden men edilmelidir.

-Teknolojik yatırımların önünü açacak mali düzenlemeler yapılmalıdır.

-Tuzla yan sanayisi, Tuzla, Yalova, İzmit ve Sakarya bölgelerinde mevcut olan tersanelere hizmet verebilecek bir noktada kurulacak bir Organize Sanayi Bölgesine taşınmalıdır.

-Tersanelerdeki asıl işveren ve alt işverenler, çalıştırdığı işçi sayısına bakılmaksızın en az bir iş güvenliği uzmanı ve iş güvenliği elemanı bulundurmalı ve çalışan sayısına göre istihdam edilecek iş güvenliği elemanı sayısı arttırılmalıdır.

-Tüm tersaneler işçi sayısına bakmaksızın işyeri hekimi çalıştırmalıdır.

-Tersanelerde sigortasız işçi çalıştırılmasını önlemeye yönelik denetim mekanizması etkin hale getirilmeli ve işçilerin sigorta primlerinin gerçek ücretleri üzerinden yatırılması sağlanmalıdır.

-İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Taslağı bir an önce kanunlaşmalı, iş sağlığı ve güvenliğiune ilişkin hazırlanmakta olan yönetmelikler bir an önce tamamlanarak yürürlüğe konulmalı.

-Tersanelerde 7.5 saatten fazla çalışma yapılmasını önleyici tedbirler alınmalıdır.

-Tersanelerde iş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması açısından önemli olan sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılarak sendikalaşma yaygın hale getirilmelidir. Bakanlar Kurulunca hazırlanan Sendikalar Kanun tasarısı bir an önce kanunlaştırılmalıdır.

-Tersanelerde genel olarak çalışan işçi sayısına göre yetersiz olduğu görülen soyunma yeri, tuvalet, duş, dinlenme yeri, yemekhane gibi sosyal tesisler mevzuatlarda istenen standart ve ölçülere uygun hale getirilmeli ve tersaneler bölgesinde işçilerin fiziken dinlenmelerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal donatı alanlarının oluşturulması sağlanmalıdır.

-Mesleki eğitim almayan işçilerin tersanelerde çalıştırılmalarını önleyici tedbirler alınmalıdır.

-Teknik Meslek Liselerinde gemi inşa bölümleri arttırılmalı, iş sağlığı ve güvenliği meslek yüksek okullarında öğretim üyesi sayısı artırılması, gemi inşa fakültelerinin son sınıflarında zorunlu iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmeli.

-Tuzla Gemi İnşa Sanayi bölgesinde kara ve deniz itfaiyesinden oluşan İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı özel bir itfaiye birimi kurulmalıdır.

-Tuzla’da acil, yanıt, mikro cerrahi ve travmatoloji, beyin cerrahisi bölümlerinin bulunduğu bir hastane kurulmalıdır.