BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Torba yasa ile memurlara geniş haklar

Başta kamuda olmak üzere tüm çalışanların merakla bekledikleri yasa tasarısı sonunda tamamlandı.

Abone ol

10 gün içinde Meclis'e gelmesi beklenen tasarıda yer alan değişikliklere ulaşıldı. Tasarıda, çalışma hayatı ile ilgili devrim niteliğinde değişiklikler yer alıyor.

Takvim gazetesinin haberine göre; sadece memurların değil işçilerin de sorunlarını giderecek yasa tasarısındaki değişiklikler emekli olacakları da etkileyecek.

TÜM 4B'LİLER KADROYA GEÇİYOR

4B statüsüne göre sözleşmeli çalışanlar kadroya geçiyor. Böylece 4B uygulaması fiilen sona eriyor. 4B'li istihdam zaruri hallerde 3 aylık veya 6 aylık önemli projeler bazında kullanılacak. Proje bitiminde sözleşmeli çalışanın iş akti fesih edilecek. Yüksek sözleşme ücreti ödenecek. Burada görev yapmak kazanılmış hak sayılmayacak.

4C'LİYE KADRO

Başta TÜİK olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar ile özelleştirme mağduru olarak nitelendirilen 4-C statüsünde istihdam edilenler, öğrenim durumlarına göre çalıştıkları kurumda kadroya geçecek.

ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLERE TERCİH HAKKI

KİT'lerdeki sözleşmeli personel ile kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilen yüksek öğrenim mezunu personelin, 6 ay içerisinde müracaatları halinde kadroya geçmeleri sağlanacak.

MEMURLAR MÜFETTİŞ OLABİLECEK

Memurlara bulundukları kurumda kariyer unvanlı müfettiş ve uzman unvanlı kadrolara atanabilmek için sınav düzenlemesi geliyor. Böylece yaş şartı aranmadan müfettiş olunabilecek.

BÜROKRASİ YENİLENİYOR

Kamuda görev yapan valiler, genel müdürler, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları ve üst düzey yöneticilerin görevlerine son veriliyor. Görevi sona erenlerden müsteşarlar Başbakanlık müşavirliğine, müsteşar yardımcıları ve genel müdürler ise bakanlık müşavirliğine atanmış sayılacak. Tüm bürokrasi baştan aşağı yenilecek. Memur sendikaları ise bu düzenlemeye karşı çıkıyor.

İZİN SÜRESİNDE ADALET

399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel ile memur arasındaki izinlerde eşitsizlik gideriliyor.

YENİ CEZA

En az bir yıl açıktan vekil olarak görev yapanlara, yıllık izin verilecek. Yükseköğretim disiplin kurullarında sendika temsilcisi bulunacak. İLKSAN üyeliği isteğe bağlı olacak. Uyarma ve kınama cezaları tarihe karışırken aylıktan kesme cezası vermek kolaylaşıyor.

KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜ GELECEK

Devlet memurlarının bıyık, saç gibi görünümlerini düzenleyen yönetmelik değişiyor. Memurların kılık kıyafetlerine esneklik sağlanıp özgürlük gelecek.

KADIN MEMURA GECE NÖBET YOK

Kadrolu, sözleşmeli ve geçici personel statüsündeki kadın memura, daha az gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilecek.

SİGORTA GELİYOR

Kamu görevlilerine rücu' edilen tazminatlara karşılık kurum tarafından mali sorumluluk sigortası yaptırılacak.

İŞSİZLİK SİGORTASI KESİLMEYECEK

Sümer Holding'de çalışan sözleşmeli personelden kesilen işsizlik sigortası primi kesilmeyecek.

DENGELİ TAYİN

Kamu kurum ve kuruluşları hizmet ihtiyaçları çerçevesinde kamu personelinin ülke geneline dengeli dağıtımını sağlamak üzere, eğitim ve öğretim hizmetleri, din hizmetler sınıfı, yönetici gibi personelini kendi atama ve yer değiştirme yönetmeliklerine göre tayin edebilecek.

DOĞUM İZNİ 24 HAFTA OLUYOR

Getirilen düzenleme ile Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta ücretli analık izni verilecek. Doğum izni 6 aya çıkarılıyor.

TAŞERON ZULMÜ BİTİYOR

Kıdem tazminatı ve yıllık izin konusunda şikayetleri olan taşeron işçilerinin yüzü gülecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında alt işverenlerin yanında çalışan işçilerin kıdem tazminatları, hizmet süresi esas alınarak, son çalıştığı kurum ve kuruluş tarafından ödenecek. 1 yılı dolduran işçi izin hakkı kazanacak.

EMEKLİ DE KAZANCAK

657 Sayılı kanundaki özellikle ücret sisteminde ve derece kademe gibi uygulamalarda yapılacak değişiklikler emeklileri de direkt ilgilendirecek. memurlar böylece emekli olacakları zaman daha yüksek tazminat ve maaş alma imkanına kavuşacak.

MAAŞLAR ARTACAK

Torba Kanun ile, 1 derece verilmesi uygulamasından yararlanmayan memurların sorununu çözüyor. 15 Ocak 2005'ten sonra işe başlayan memurlara 1 derece verilecek. Getirilen düzenleme ile 15 Ocak 2005'ten önce görevde olan memurlarla bu tarihten sonra memuriyete girenler arasında var olan derece farklılığı gideriliyor. Artık yeni başlayan memurlar bir derece uygulamasından faydalanarak memuriyete başlayacak. böylece memurların maaşlarında ve ilerde emekli olduklarında alacakları ücretlerde artış olacak.