BIST 9.560
DOLAR 32,45
EURO 34,50
ALTIN 2.471,45
HABER /  GÜNCEL

Topbaş o gece İBB'de yaşananları anlattı! Sırtımdan bıçaklandım

İBB Başkanı Kadir Topbaş, darbecilere yardım ettiği ortaya çıkan İBB çalışanı baba-oğul için "Beni sırtımdan bıçakladılar" yorumunda bulundu.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul'da en çok zarar gören kurumlardan birisi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu.

Darbe girişiminin olduğu gece ABD'deki Birleşmiş Milletler toplantısına Dünya Belediyeler Birliği Başkanı sıfatıyla katılan ve ancak iki gün sonra ülkeye dönebilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş o gece yaşadıklarını anlattı.

Posta'dan Alev Gürsoy Cimin'e konuşan Topbaş, darbecilere yardım ettiği ortaya çıkan İBB çalışanı baba-oğul için ise "beni sırtımdan bıçakladılar" yorumunda bulundu.

İşte İBB Başkanı'nın açıklamaları;

"BELEDİYEMİZİN ÖNÜNDE 17 ŞEHİT, 50'YE YAKIN GAZİ VARDI"

Korkunç haberi yurt dışındayken aldığını belirten Başkan Kadir Topbaş "Doğru olup olmadığını anlamak için hemen genel sekreterimi aradım. Bir kaos vardı ama henüz net bir şey söyleyemiyordu. Önce teröristlere karşı askeri bir harekât gibi algıladık. Yoğun şekilde bazı yerleri aradım, ulaşamadım. Ama genel sekterimle sürekli konuştum. Gelişmeleri gördükçe telefonla yönetmeye başladım" dedi.

Olay netleşmeye başladığında Büyükşehir'in tüm araç gereçlerini, iş makinelerini harekete geçirdiklerini belirten Topbaş İstanbul'da üç noktada; Köprü, Çengelköy ve Büyükşehir Belediyesi önünde ciddi sıkıntı yaşandı. Belediyemizin önünde 17 şehit, 50'ye yakın gazi var. İlk harekât Emniyet Müdürlüğü'nde başladı. Emniyet gücü etkisiz hale getirmek istendiği için vatandaşlar oraya geçti. Darbeciler orada muaffak olamadılar. Daha sonra İstanbul'un simgesi belediyemize, AKOM'a, lojistik merkezimize ve valiliğe girildi. Belediyemize halkımızın yoğun şekilde gelmeye başladığı anlarda genel sekreterim dışarıdaydı" dedi.

"BÖYLE BİR ALÇAKLIĞI KİMSE TAHMİN EDEMEDİ"

İBB binasındaki çatışmaya ilişkin "Orada olmayı o kadar çok istedim ki anlatamam" diyen Topbaş, "Darbeciler programlarını yaparken kimin nerede olduğunu hesaplamışlar. Büyükşehir Belediyesi'ne 42 asker, 3 rütbeli gelmiş. İlk gelişlerinde güvenlik görevlilerimiz bir ihbar alındığını zannetti. Böyle bir alçaklığı kimse tahmin edemedi. Türkiye tarihinde ihtilaller, düşman işgalleri görüldü ama bu denli halkın üzerine ateş açılmadı.

Uçaklarla, tanklarla, toplarla, mermilerle canımıza ve vatanımıza kastettiler. Halkın karşı duruşu müthişti, gerçek bir halk hareketiydi. Bu yüzyılda bu gücün karşısında hiçbir şeyin duramayacağını gösterdiler. FETÖ teröristleri bu yoğun halk kitlesini görünce endişelendi ve başarılı olamayacaklarını anladılar" diye konuştu.

"SIRTIMDAN BIÇAKLANDIM"

Darbeci askerlere yardım ettiği ortaya çıkan iki İBB personeli için de konuşan Topbaş "Darbecilerle temas kuran Mehmet Tunç diye bir hain. Sivil savunma genel sekteriydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı döneminden bu yana bizimle çalışıyordu. Bilgisi, tecrübesi var diye tuttuğumuz, güya bize saygılı olduğunu zannettiğimiz bir adam, ama hain. Kamera kayıtlarında askerleri belediye önünde karşılıyor, içeri alıyor. Güvenlik görevlilerimizi, askeri içeri almaları için ikna etmeye çalışıyor. Olaydan bir ay önce de bir albaya buraları gezdiriyor, AKOM'a (Afet Koordinasyon Merkezi) bile götürüyor. Whatsapp'tan yazışmaları da deşifre oldu. Yazışmalarda "Size belediyeyi teslim edeceğim. Bana bir şey yapmayın" diyor. Bu hainin oğlu da (Ömer Tunç) Eyüp'teki lojistik merkezde müdürlük yapıyor. Günde 300 bin kişiye yemek yapılıyor burada.

O gün 10 bin kişilik yemek siparişi verdiriyorlar. Ve işin en ilginç yanı asker görümündeki teröristler def edildikten ve emniyetin olaya el koymasından sonra kendisi genel sekreterin yanına gelip oturuyor ve çay içiyor. Whatsapp'tan deşifre olunca kaçıyor. Sonra emniyet gözaltına alıyor. Bu iki hain maalesef beni sırtımdan bıçakladı" dedi.

309 KİŞİNİN GÖREVİNE SON VERDİK'

İBB olarak "çok hassas bir tarama yaptıklarını" belirten Topbaş "309 kişinin ilişiği kesildi. Diğerleri devam ediyor, edecek. Yargısız infaz yapmamamız, adil olmamız lazım. Bize gelen 600'ün üzerinde ihbar var. Maalesef böyle günlerde aralarında husumet olanlar da birbirlerini ihbar ediyor. Dikkat ediyoruz. Suçlu olan hesabını verecek ama kurunun yanında yaş yanmamalı" yorumunda bulundu.