BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Toktamış Ateş toprağa verildi

Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Toktamış Ateş'in cenazesi farklı görüşten birçok kişiyi bir araya getirdi.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen törenin ardından Toktamış Ateş'in naaşı Fatih Camii'ne getirildi. Caminin avlusunda cenaze namazı için çok sayıda insan hazır bulundu.

Kılınan cenaze namazı ardından Toktamış Ateş için dualar edildi ve helallik alındı. Dualar eşliğinde omuzlanan Ateş’in naaşı, cenaze aracına kondu ve toprağa verilmek üzere Merkez Efendi Mezarlığı'na götürüldü.

TOKTAMIŞ ATEŞ İÇİN NELER SÖYLEDİLER?

Avlunun girişinde Toktamış Ateş'in eşi Nevin Ateş ve kızı Ayşegül Ateş taziyeleri kabul etti. Namaz öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan gazeteci Uğur Dündar;

"Hepimizi üzen kayıplar maalesef peş peşe geliyor. Toktamış benim sınıf arkadaşımdı. Merhum ağabeyi de okul arkadaşımızdı. Annesi edebiyat öğretmenimizdi. Toktamış’la Vefa Lisesi’nde çok güzel anılarımız vardı. Çok değerli bir bilim insanıydı. Hoşgörü ve barışın da simgesi haline gelmişti. Yaşasaydı Türkiye’nin barışına çok ciddi katkıları olacağına inanıyordum. Değerli insanlar erkenden göçüp gidiyorlar. Hayat zaten bir varmış bir yokmuş." dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da; "Toplumumuzda çok saygın bir fikir insanı olarak bilinen, tanına ve sevilen biriydi. Özellikle açık yürekliliği ile, fikirlerini sempatik şekilde söylemesi ile ve herkese saygı duyması ile hoşgörü timsali biriydi. Tutumu ve davranışlarıyla toplumda çok güzel bir örnek bıraktı. Kendisine Allah'tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum" dedi.

Ufuk Uras ise, "Hocanın ben yıllarca asistanlığını yaptım. Hem bize, hem yetiştirdiği öğrencilere bu ülkenin temel harcı olan değerleri tokuşturmayı değil bir arada yaşama kültürünü savundu. Gönül köprülerinin açılmasını savundu. Türkiye’nin geçirdiği bu çalkantılı dönemlerde husumet kutuplaşma değil bir gönül köprüsü açmak onun en önemli vasiyetidir. Onu tanımayan gençler de onun kitapları ile bu değerleri savunmalı." şeklinde konuştu.

Katılan diğer isimlerin Toktamış Ateş hakkındaki görüşleri şöyle: Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Deniz Ülke Arıboğan: Bizim önce Toktamış amcamız sonra hocamız olan bir insandı. Üniversiteye onun kürsüsüne asistan oldum sonra onunla yıllarca birlikte çalışma fırsatını da buldum. Hayatımın çok önemli bir bölümünü birlikte geçirdiğimiz çok feyiz aldığım bir insandı.

Zaman Gazetesi Yazarı Mumtazer Türköne;

''Bana doçentliği veren hocalardan biriydi. Sanıyorum o yüzünden hiç eksik etmediği tebessümü ile çok değerli bir akademik gelenek bıraktı hepimize.Farklı olana saygı nezaket konusunda Toktamış hocanın üzerinde bir akademisyen tanımıyorum. Çok farklı görüşlerimiz, aykırı görüşlerimiz vardı. Ama ne kadar farklı bir görüşe saygı gösterilebilir ben onu sınırlarını Toktamış hocadan öğrendim. Allah rahmet eylesin.''

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Üyesi Cemal Uşak;

''Allah’tan rahmet diliyorum. Hoca ile samimiyetimiz Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın kuruluşundan bu yana gerçekleşti. Vakfın kuruluşundan bu yana diyalog ve hoşgörü inisiyatifimize cani gönülden destek veren başından beri destek veren bir hocamızdı.Bir diyalog insanıydı. Akademik camiada önemli bir boşluk bıraktığına inanıyorum.''

Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Hakan Şükür;

''Çok değerli bir insandı. Okuduğumuz takip ettiğimiz herkesle uyumlu olmaya çalışan çok demokrat bir insandı. Hoşgörüye yelken açmış çok büyük bir değerdi. Mekanı cennet olsun. Nur içinde yatsın.''