BIST 9.699
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.451,95
HABER /  DÜNYA

TOFAŞ’tan hurda teşviğine destek

TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, devletin hurda araç teşviki yönünde attığı adımların sektöre ve ülke ekonomisine büyük dinamizm getireceğini bel...

Abone ol

TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, devletin hurda araç teşviki yönünde attığı adımların sektöre ve ülke ekonomisine büyük dinamizm getireceğini belirterek, "Sürücüler ile yayaların sağlığı açısından da yaşlı araç parkının değişmesi lazım. 2014 senesi içinde bu konuda adımların atılacağını hissediyoruz" dedi.
Nilüfer ilçesinde BİRMOT tesisinin açılışına katılan TOFAŞ CEO’su Kamil Başaran, sektördeki son gelişmeler ve hurda araç indirimi hakkında açıklamalarda bulundu. 2013 yılına mütevazı rakamlarla başladıklarını, ekonominin dirençli olması ve her türlü dalgadan kurtulmasını bilmesi sayesinde pazarın sürekli büyüdüğünü dile getiren Kamil Başaran, "Ağustos ayı bunu gösteriyor. Ağustos ayında hepimiz Ramazan ayından dolayı satışlar bir miktar azalır diye bekledik. Aksine kredi faizlerinin artmaması sebebiyle her şey öne çekildi. Muhteşem rakamlar ortaya çıktı. Evet maliyetler çok arttı. Ağustos ayında bunu öngördük, olmadı ama eylül ayında yavaş yavaş maliyetlerdeki artış, kredi faizlerinin artmasıyla birlikte kendini göstermeye başladı" diye konuştu.

"LINEA’DA YILLARIN REKORUNU KIRABİLİRİZ"
Eylül ayında pazarın çıkışının biraz daha az olabileceğini tahmin ettiğini ifade eden Başaran, "Ama unutmayalım ki, 2011 senesi muhteşem bir yıldı. Bu sene binek aracı, otomobil satışlarının 2011 seviyesine geldiğini görüyoruz. Hafif ticari araç pazarında küçülme var. Özellikle bizim lider olduğumuz Linea ile birlikte binek araçlarda satışlarımız çok iyi. Belki yılların rekorunu kırmış olacağız. İthal araç pazarı oldukça büyüyor. Ümit ediyorum ki, bu kapsamda çözüm ortağı olabilecek tüm ilgili noktaların katma değer vereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz" şeklinde konuştu.

"SAĞLIKLI 2014 BEKLENTİSİ İÇİNDEYİZ"
Maliyet artışlarının satışlara etkisinin olabileceğini kaydeden Başaran, "Yılın 800 bin ya da 820 binlerde, kamyon hariç olmak üzere biteceğini tahmin ediyoruz. Unutmayalım ki bu maliyet artışları, satışlara yıl sonu itibarıyla bir miktar negatif etki verebilir. Satışlar aşağı doğru olabilir. Sağlıklı bir 2014 beklentisi içindeyiz."
TOFAŞ olarak raf projesi üretmediklerini söyleyen Başaran, "Ülke içindeki bazı olaylar mutlaka bazı sektörleri etkileyebilir. Bazı şeyler ülke içerisindeki dinamiklerle ilgilidir ama biz kendi sektörümüze baktığımız zaman, özellikle TOFAŞ özelinde biz döviz kuru açısından pozisyon açığımız yok. Kur riskimiz yok. Euro bazında maliyetlerimizin arttığı bir ortamda euro bazında gelirlerimiz olduğu için, şirket olarak kendimizi çok ciddi korumuş vaziyette hissediyoruz. İç pazarda ise, özellikle yerli tedarik ettiğimiz konularda yan sanayimizle el ele verdik. Biz Ar-Ge’ye çok önem verdik. Raf projesi yapmıyoruz. Bu ülkenin tüm rekabet avantajların,ı kullandığımız ortamda ekonominin oluşturduğu tüm şartları maksimize ediyoruz. Son 10 yılda 3,5 milyar dolar artı değer verdik" ifadelerini kullandı.

"HURDA ARAÇ İÇİN 2014 YENİ ADIMLAR BEKLİYORUZ"
Hurda teşvikine birkaç yönden bakılması gerektiğini kaydeden Başaran, "Türkiye’de çok yaşlanmış bir araç parkı var. Dolayısıyla bunun trafik kazaları açısından mutlaka gözden geçirilmesi lazım. Son yıllarda yol şartlarında çok ciddi iyileşmeler var. Ama bunun üzerinde dolaşan araçları biz iyileştiremezsek, çok büyük sonuçlar elde edemeyiz. Ülkenin sağlıklı yaşantısı ve sürücüler ile yayaların sağlığı açısından da yaşlı araç parkının değişmesi lazım. Ayrıca bunların çevreye verdiği etkinin de görünmesi lazım. Yeni araç parkının oluşması bu yönden iyi. Yaklaşık 14 milyon aracın yüzde 50’si yaşlı araç. Bunların yenilenmesi ülke ekonomisine ve sektöre de büyük dinamizm getirecektir. Bu açıdan 2014 yılı içinde bu konuda adımların atılacağını hissediyoruz. Bu hareket iç üretimin desteklenmesiyle öteye götürülürse ülke ekonomisinin beklentisi olan katma değer oluşacaktır" dedi.
(İHA)