BIST 8.723
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,52
HABER /  EKONOMİ

TOFAŞ'ta işçiler grevi bitirdi!

TOFAŞ'ta günlerdir süren grev, işverenin maaşlarda iyileştirme kararı almasıyla sona erdi.

Abone ol
BURSA'da 8 gündür üretime ara veren TOFAŞ işçileri, yönetimle işçi temsilcilerinin yaptığı görüşme sonunda anlaşma sağlandı.
 
İşçilerin maaşlarda iyileştirme sözü verilmesi üzerine 25 Mayıs 2015 Pazartesi günü işbaşı yapacağı belirtildi. Anlaşma kararın duyurulmasının ardından fabrika önünde kurulan çadırlar ve pankartlar işçiler tarafından kaldırıldı.

Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Cengiz Eroldu ve fabrika yönetimi ile bir araya gelen işçi temsilcileri masadan anlaşarak kalktı.

Fabrika önünde işçiler adına açıklama yapan işçi sözcülerinden Mehmet Altın, görüşmeyi tamamladıklarını söyledi.

Altın, varılan anlaşmaya göre, herkese seyyanen bin lira ve maaşlarda iyileştirme olarak da ramazan ayına kadar bir açıklama yapılacağını belirtti.


tofas.20150523020649.jpg

Yaklaşık 600 işçi, eylemi bitirip pazartesi sabahı üretime başlamak üzere evlerine gitti. İşverenin işçilere teklif ettiği anlaşma şartları ise şöyle;

- Eylemlere katılan hiç bir işçinin işine son verilmeyecek.

- Türk Metal sendikası fabrikada yetkili olamayacak. Sendika gitmese dahi işçiler kendi seçtiği temsilcilerle temsil edilecek.

– İşçilere seyyanen bin liralık zam yapılacak. Yıllık 2 sefer prim ödenecek.


tofas.png 
MAKO’DA DA ANLAŞMA SAĞLANDI

Türk Metal'in MESS ile imzaladığı üç yıllık sözleşmenin yenilenerek daha iyi bir sözleşme imzalanması talebiyle 5 gündür üretime ara veren Türkiye'nin en büyük otomotiv yan sanayi şirketlerinden Mako’da da işçilerle yönetim arasında anlaşma sağlandı. Gece geç saatlerde işçi temsilcileri ile görüşen fabrika yöneticileri, işçilerin talepleri olan; işten atılmama garantisi, toplu sözleşme sürecinde haklarını savunmadığını düşündükleri Türk Metal Sen’in temsilcilik tabelasının sökülmesi ve temsilcilik odasında işçilerin şu an sözcülüğünü yapan temsilcilerin oturması konusunda imzalı teminat mektubu vermesinin ardından yaklaşık 300 işçi eylemini sonlandırdı. İşçiler 25 Mayıs Pazartesi günü işbaşı yapmak üzere evlerine gittiler.