BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,97
ALTIN 2.429,71
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

TOFAŞın 10 yılı garantide

Tofaş, Minicargo ticari araçların üretimine başladı.

Abone ol

Tofaş, fikri mülkiyet hakkı kendisine ait olan Minicargo ticari araçların üretimine başladı. Tofaş CEO’su Pandır, yıllık üretim kapasitesinin 2008’de 360 bine ulaşacağını ve Fiat’ın üçüncü büyük üretim üssü haline geleceklerini söyledi.

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Tofaş’ın, Fiat ve PSA Group (Peugeot-Citroen) için üreteceği Minicargo’nun üretim başlangıcı nedeniyle düzenlenen törende Tofaş’ın tarihinde çok önemli bir dönüm noktasının yaşandığına dikkati çekti.
Pandır, şöyle devam etti: “Türkiye otomotiv sektörü, Minicargo projesi ile 3 uluslararası marka için otomobil üretme tecrübesine ilk defa sahip olmaktadır. ‘Minicargo’ kod adını taşıyan ve 3 marka için üretimi yapılan bu proje ile vizyonumuzdaki en önemli hedeflerimizden birine ulaşmış bulunuyoruz. Minicargo’yu yılda 165 bin adet, ürün ömrü boyunca da 1 milyon adetten fazla üretmeyi planlıyoruz. Fikri mülkiyet haklarının tamamının Tofaş’a ait olduğu bu proje, alım garantisi, yani ‘al veya öde’ prensip anlaşması kapsamında gerçekleştirilen ve Tofaş için satış riski içermeyen kapsamlı ve sürekli bir ihracat projesi.”

‘TOFAŞ 10 YILINI GARANTİ ALTINA ALDI’

Pandır, bu projeyle ilgili yatırımların Tofaş tarafından finanse edilmesinin de ayrıca gurur duydukları bir konu olduğunu, sabit varlıklar ve Ar-Ge için yaklaşık 380 milyon Euro’luk yatırım yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Tüm bunları üst üste koyduğumuzda Tofaş, son sürat gerçek anlamda uluslararası bir üretim merkezi haline geliyor. Tofaş, bu projelerle önümüzdeki 10 yılını garanti altına aldı. Kabul etmek gerekir ki Türkiye özellikle hafif ticari araç üretiminde eşsiz bir uzmanlık geliştirdi. Bunda Doblo’nun çok büyük katkıları olmakla birlikte, Minicargo’da özellikle Ar-Ge alanında Tofaş’ta önemli temeller atmamıza vesile oldu.”

MINICARGO, KAPASİTE ARTIRACAK’
Pandır, Minicargo’nun, fabrikanın kapasite kullanımının artırılmasına da katkıda bulunacağına işaret ederek, şöyle konuştu: “Yeni araç sayesinde fabrikamız tam kapasite üretim yapacak hatta kapasite artırımına gidecek. Tofaş Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesi 2008 yılında 360 bine ulaşmış olacak ve böylece Fiat’ın en büyük üçüncü üretim üssü haline gelecek.

Amacımız, Tofaş’ı, Fiat Grubu’nun en büyük üretim fabrikası haline getirmek olacak. Kendi teknolojisini üretebilen Tofaş, nihai ürün ve yedek parçanın yanı sıra yetişmiş insan kaynağı ihraç eder durumda. Yatırımlarımıza yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. 2007-2009 arasında toplam yatırımımız 870 milyon Euro (1.2 milyar dolar) civarına çıkacak ve Tofaş, yeni üretimlerin devreye girmesiyle yüzde 70’ten fazlası ihraç olan ve 400 bine çıkacak kapasitesinin tamamını kullanan dev bir şirket olacak. Sadece bu yılı 430 milyon Euro yatırımla kapatacağız. Bu yıl sonuna kadar toplam 2 bin 700 çalışan işe alarak 8 bin kişilik dev bir aile olacağız.”