BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,72
HABER /  GÜNCEL

TOBBden şaşırtan işsizlik rakamı

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki işsizlik oranını açıkladı ve önlem alınmasını istedi.

Abone ol

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde PricewaterhouseCoopers Türkiye ve CNN Türk işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen, Kocaeli bölgesindeki başarılı sanayi kuruluşlarını değerlendirmek amacıyla, başlatılan ''Sanayi Kuruluşları Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu'' ödül törenine katıldı.

Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, konuşmasının başında Bursa'da maden kazasında ölenlere rahmet diledi.

Kocaeli'ye gelmekten gurur duyduğunu ve Kocaeli'nin yaptıklarını takdir ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Kocaeli'nin Türkiye'nin her şeyini yansıttığını belirtti.

Ülke ekonomisini öğrenmek için Türkiye'yi gezmeye gerek olmadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye'yi öğrenmek isterseniz Kocaeli'ye gelin sanayiciyle konuşun öğrenirsiniz'' dedi.

Ekonomik krizin ülkeyi etkileyip etkilemediğini öğrenmek için Kocaeli'den rakamlara bakmak gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

''Bu yıl 11 ay itibariyle iş yeri açılış oranının düşüş oranı Türkiye'de yüzde 14 iken Kocaeli'de yüzde 16 olmuş. İstihdamda azalma oranı yüzde 16 azalma olmuş. İhracatta düşüş ülke genelinde yüzde 28 iken Kocaeli'de yüzde 52 olmuş. Kapasite kullanım oranı ortalama Türkiye'de yüzde 71.8 iken Kocaeli'de yüzde 63 olmuş. Bu rakamlara göre ülke krizden etkilenmiş, çünkü Kocaeli etkilenmiş. Çünkü Kocaeli bir dünya kentidir.''

-İŞSİZLİK-

Türkiye'nin en büyük sorununun işşizlik olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

''Bu kriz de ölçü olarak işsizlik ne kadar artmış, GSMH ne kadar, bunlar önemli olmuştur. Ekonomi ilk 8 ayda yüzde 8,4 küçülmüş, işsizlik yüzde 13 olmuş. Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik. Ülkede 6 milyon 300 bin işsiz var ve her yıl da 700 bin genç de arkadan geliyor. Burada genç ve kadın girişimcilere büyük rol düşüyor. Genç girişimcilerimizi güçlendirmek teşvik etmek lazım.''

Hisarcıklıoğlu, daha refah bir ülke haline gelmek için de Anayasayı, siyasi parti partiler kanununu, seçim yasalarını değiştirmek gerektiğini vurgulayarak ''Haksızın değil, haklının güçlü olduğu bir Türkiye istiyorsak bunları yapmamız gerekir'' diye konuştu.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da organizasyonla Kocaeli bölgesindeki kuruluşların sektör içindeki konumlarını tanımlama ve sektör ortalaması ile karşılaştırma yapabilme imkanını amaçlandığını belirtti.

Zeytinoğlu, organizasyonun Büyük İşletme ve KOBİ Kategorisinde başvuruların olduğu, Verimlilik, İstihdam, Yenilikçilik ve Markalaşma, Finansal Analiz, Dış Ticaret, Topluma Katkı, Çalışanların Geliştirilmesi ve Bilinçlendirilmesi olmak üzere 7 adet ana değerlendirme kriterini içerdiğini anlattı.

Konuşmaların ardından, organizasyona katılan 62 firmadan ödüle değer görülen 20'sinin temsilcilerine ödülleri dağıtıldı.