BIST 9.438
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,76
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'a Ermenistan oyunu mu?

TL'nin simgesi tartışmalara açık işaretler taşıyınca, 'bildik düşünceler' tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- TL'nin simgesi Türkiye'ye kurulmuş bir tuzak mı? Figürün Ermenistan'ın itibarı simgelediği öne sürülen figür ile ülkenin itibarı ayaklar altına mı alındı?

TL'nin simgesi için çok şey yazıldı çizildi. Hayatımızın önemli bir parçası olan para biriminin konuşulması elbette normal. TL'nin simgesi nereden baktığına göre değişen işaretlerden oluşuyor. Hal böyle olunca yorumların ardı arkası kesilmedi.

CHP'den ilginç tepki
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, simgeyle ilgili olarak
''Merkez Bankası bağımsızlığının ulaştığı son nokta Tayyip Erdoğan'ın adının baş harflerini paramızın simgesi yapmak oldu. Böylece padişah olma özlemini her fırsatta sergileyen Başbakan'a, adına sikke basarak en güzel hediyeyi verdi.

GEL DE BENZETME

Çünkü Ermeni para birimi Dram'ın ters çevrilmiş hali. Ayrıca Başbakan Erdoğan'ın adının baş harflerini yansıtıyor denildi. Dahası ödülü kazanan yarışmacının adı Tülay Lale olunca kafalar karıştırdı. Ancak son yediye kalan simgelere bakıldığında kötünün iyisi olarak bu simgenin öne çıktığı unutulmamalı.

DÜZ BAKANLAR İÇİN SİMGENİN ANLAMI

Simgeye farklı anlam yüklemeyenlerin penceresinden işaret nasıl görülüyor? T harfinin paralel çizgilerinin altında kalan kısmı ile üstünde kalan kısmının yine aynı şekilde söz konusu çizgilerin sağ ve sol tarafında kalan kısımlarının birbirine oranı altın oranla uyumlu. Hemen altın oranın ne olduğunu belirtelim. Matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.

Simgenin çıpaya benzemesi TL'nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurguluyor. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL'nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgeliyor.

1.20120302143545.jpg
DİASPORA VE İÇERİDEKİ AYRIMCILAR NEFRETİ KÖRÜKLÜYOR

Ancak Ermeni para birimine benzemesi her şeyin önüne geçiyor. Ne işaretlerin mantıklı açıklaması ne de altın oran kalıyor geriye.. Zihinlerde var olan "Ermeni gerçeği" bir anda ortaya çıkıyor. 1915 olaylarıyla beslenen tarafların düşmanlığı eçmişte kalmadı. Aradaki uçurum her 24 Nisan öncesi Ermeni diasporasının katkısıyla daha da büyüyor.

Simgeye farklı benzetmeler
Merkez Bankası'nın açıkladığı TL simgesi yankı buldu. Twitter'da kullanıcılar bu işareti tartıştı. Tıklayın

DÜŞMANLIK DİLE GİRMİŞ

İşte bu atmosferde eleştirilen simge değil bilinçaltında Ermeniler oluyor. Simgeye olumsuz yüklemeler Ermeniler üzerinden yapılıyor. Aşırı Ermeni milliyetçilerinin yanında olup bitenden habersiz Ermeniler de aynı sepette görülüyor. Geliştirilen nefret diliyle öfke ateşine odun taşıyor aslında.

Bu nefretin boyutu küçümsenemeyecek kadar büyük. Zihin kodlarımıza işlenen Ermeni düşmanlığı bir anda parlıyor ne yazık ki.. Ayrımcılık dilimize de yansıyor. "Ermeni dölü", "Ermeni gelini gibi kırıtmak" gibi deyimler sözlüklerimize girmiş durumda.

SANCILI COĞRAFYA

Elenen diğer simgeler
Türk Lirası'nın yeni simgesi belirlendi. İşte yapılan yarışmada elenen diğer simgeler.. Görmek için tıklayın

Komplo teorilerini seven bir ülke olduğumuz çok açık. Dünyada ve Türkiye'de olan biten olaylara başka bir gözle bakmaya meraklı bir milletiz. İçinde bir parça paranoyaklık ve karamsarlık içeren düşünce sisteminde kendisine karşı gizlice zarar verici tuzaklar kurulduğu şüphesi hakim. Yine bu yapı "güvensizlik" ve "abartılı gurur" ile açıklanıyor.

"GİZLİ TUZAKLAR", "DERİN KUŞKULAR"

Anadolu, Balkanlar ve Ortadoğu'nun "sıkıntılı geçmişi", bitmek bilmeyen "kuşkuları" beslediği bir gerçek. Bu topraklar farklı katmanları içinde barındırıyor. Ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan çalkantıların yol açtığı travmalar, bu zihin haritasını çiziyor.