BIST 9.457
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.497,41
HABER /  GÜNCEL

Tıpta büyük devrim

ABD'li doktorlar yapay mesane üretti.Mesaneden sonra sıra damar, böbrek, karaciğer ve kalpte.

Abone ol

ABD'li bilim adamları tıpta bir ilke imza atarak laboratuvar ortamında yapay mesane üretti. Hastaların vücuduna yerleştirilen mesaneler, nakledilen bünyeler tarafından reddedilmedi. Bu adımın organ naklinde çığır açması bekleniyor.

Mesanesinde doğuştan hasar bulunan yedi hastadan hücre örnekleri alan Wake Forest Üniversitesi doktorları, bu örnekleri kullanarak laboratuvar ortamında yapay mesaneler üretti.

Tıp dergisi 'Lancet'ta yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, üretim sırasında idrar keselerinin birebir kalıpları çıkarıldı ve yeni üretilen dokular bu kalıplara aktarıldı.

Uyum sorunu yaşanmadı

Kalıplar birkaç hafta boyunca kuluçka makinelerinde bekletildi ve yapay mesaneler elde edildi. Daha sonra yapay mesaneler hastaların vücutlarına nakledildi.

Aradan geçen beş yıl sonrasında hiçbir hastada uyum sorunu yaşanmadı. Doktorlar başarıyı yapay organların üretiminde, hastaların kendi organlarından alınan hücrelerin kullanılmasına bağlıyor.

Hedef diğer organlar

Bilim adamları daha önce de deri, kemik ve kıkırdak gibi dokuları laboratuvar ortamında üretmeyi başarmıştı. Ancak yapay yollarla bir organın bütünüyle üretilmesi tıp tarihinde bir ilk.

Aynı ekip şimdi de damar, böbrek, karaciğer ve kalp üretmeyi hedefliyor. Ekibin bu konuda da başarılı olması durumunda, organ naklinde en büyük sorunlardan biri olan uygun organ bulma zorluğu da aşılacak.