BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,82
ALTIN 2.439,57
HABER /  MEDYA

Times Gazetesi'nden Türkiye yorumu: Kürtler kopacak

İngiliz Time Gazetesi'nden Roger Boyes Türkiye hakkında önemli iddialar ortaya attı. Roger Boyes savaş devam ederse Kürtler kopacak iddiasında bulundu.

Abone ol

Times gazetesinde "Türkiye'nin sınırlarında savaşın durdurması gerek. Yoksa Kürtler ülkeden kopacaklardır." yorumu yapıldı.

Times gazetesinde Roger Boyes imzasıyla çıkan yorum yazısında Türkiye'den "Avrupa'nın hasta adamı" olarak bahsediliyor. Türkiye'deki mevcut durumun Avrupa'yı da kötü etkileyeceğinin iddia edildiği yazıda, "Erdoğan ülkenin dağılmasına izin verirse, Batı da bunun bedelini ağır öder. Türkiye'nin sınırlarında savaşı durdurması gerek. Yoksa Kürtler ülkeden kopacaklardır." deniyor.

"KÜRTLER ÜLKEDEN KOPAR GİDER"

Boyes'in yazısında, "İki adamın- Putin ve Erdoğan'ın- egoları çok fazla stratejik kargaşaya neden oldu. Putin'in Orta Doğu'da yapıcı bir rol üstleneceğine inanmak imkansız. Erdoğan ise muhakemeye açık. Avrupa'ya, örneğin mülteciler konusunda, iş birliği yapabileceğini gösterdi. Türkiye'nin sınırlarında süre giden savaşı durdurması gerek. Dağılan bir Suriye ve Irak, sadece Lübnan gibi ülkelerin istikrarını tehdit etmez. Bu ufalanmanın aynı zamanda NATO'nun güneyini de dağıtma potansiyeli var." satırları dikkat çekiyor.

ERDOĞAN'A ÇİRKİN BENZETME

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yakın Doğu'nun Kral Lear'ına benzetildiği yazı şöyle başlıyor: "Erdoğan 100 odalı sarayında oturup düşmanlarına bağırırken, 'krallığı' Lear'ın karanlık ve huzursuz zamanlarındaki gibi kendini savaş, çatışma ve karşılıklı suçlamalarla parçalara bölüyor. Sınırında genişleyen savaşın bulaştığı Türkiye, kaosa doğru kapaklanıyor".

"PUTİN'İN HAMLE ÖZGÜRLÜĞÜNE CAN ATIYOR"

Erdoğan'ın bir zamanlar ülkeyi etkileyici bir netlikte yönettiğini ifade eden Boyes, şimdi o netliğin yerini kafa karışıklığı ve komplolara bıraktığını yazıyor: "Her şeyin önüne koyduğu bir amacı var: Cumhurbaşkanlığını tüm gücü elinde toplayan bir başkanlığa çevirmek. Erdoğan'ın arası şu an Rusya lideri Putin ile iyi olmayabilir, ama Kremlin'in liderinin sahip olduğu manevra özgürlüğüne sahip olmaya can atıyor."

"İHANETE UĞRAMIŞ HİSSEDİYOR"

Türkiye'nin IŞİD karşıtı operasyona destek vereceğini açıklamasının ardından hemen Kürt hedeflerini vurmaya başladığını hatırlatan Boyes, Erdoğan'ın politikasının itici unsurunun "ihanete uğrama korkusu" olduğu yorumunu yapıyor. Boyes, "Beyaz Saray'ın (Ak Saray'dan çok daha ufak) eğit donat programına devam etmeyeceğini açıklaması ve Kürtlere yardıma yönelmesi nedeniyle Erdoğan ihanete uğramış hissediyor" diyor.