BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.494,16
HABER /  MEDYA

TİME, Fethullah Gülen'in amacını yazdı

Time dergisi Fethullah Gülen hakkında bir makale yayınladı. çok ilginç şeyler var.

Abone ol

Time dergisi Fethullah Gülen hakkında bir makale yayınladı. Makalede 'gizemli vaiz' ve 'Müslüman misyoner' olarak tanımlanan Gülen'in, teknoloji ve bilimde yetenekli, ticarette başarılı yeni bir Türk eliti yaratmak istediği yazıldı.

Makalede, "Gülen'in müritlerinin net sayısı belli değil, ama 6 milyon kişi oldukları tahmin ediliyor." deniyor.

'Müslüman Misyoner: Vaiz ve Öğretmenler' başlıklı makalede, binlerce gönüllü öğretmenin seneler önce beş Orta Asya ülkesinde çalışmaya başladığı ve bunun dünyada İslam'ın geleceği için yarışan en güçlü ve büyük küresel hareketin başlangıcı olduğunu yazdı. 

Fethullah Gülen için 'gizemli vaiz' denilen makalede şu ifadeler kullanıldı: 

"Şu an Malavi'den ABD'ye kadar 100 ülkede, bir inanç harmanı ve Batı müfredatı sunan bin kadar Gülen'e yakın okul var. Bunların hepsinin fikir babası olan gizemli vaiz; okullarla beraber milyon dolarlık bir ticaret imparatorluğunu en olmayacak yerden, Pennsylvania kırsalından yönetiyor."

Makalede, Kazakistan'da Gülen cemaatine yakın olan 28 okula her yıl bin 400 öğrencinin sınavla kabul edildiği, ancak 30 bin kişinin okula girmek için yarıştığı belirtildi. 

Başvuranlar arasında moda tasarımcısı ve işadamlarının çocuklarının da bulunduğu belirtilen haberde, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in yeğenlerinin de bu okulların öğrencilerinden olduğu kaydedildi.  

AMACI YENİ BİR TÜRK ELİTİ YARATMAK

Makalede şu sözler yer aldı:

"Bu dev imparatorluğun arkasındaki isim, 68 yaşındaki emekli bir imam olan Gülen, Orta Asya'ya hiç gitmemiş. Sağlık sorunları nedeniyle TIME'a röportaj vermeyi reddeden Gülen'in hayat misyonu, teknoloji ve bilim konusunda bilgili, küresel pazarda başarılı ve dini bütün yeni bir Müslüman Türk eliti yaratmak. Okullarında İngilizce öğretiliyor, Batı tarzı bir müfredat uygulanıyor, bilim ve matematik dersleri ön plana çıkarılıyor, ders dışında ise Müslüman aile değerleri ön plana çekiliyor. 

HIRİSTİYAN MİSYONERLERDEN EĞİTİM ALDILAR

Gülen'in metodu Katolik Cizvitler'in dini iyi bir eğitim ile yaymasına benziyor. Zaten Gülen'in ilk çalışanları da, Afrika ve Güney Amerika'da deneyim kazanmış Hıristiyan misyonerler tarafından eğitildi. 

Sorduğunuz kişiye göre Gülen ya bir azizdir, ya yeni Humeyni, ya da Hoca Efendi. Gülen'in İslam yorumu yeni değil, ancak iyi bir iş yürütmek veya uçakta namaz kılmak gibi modern sorunlara da eğiliyor. 

6 MİLYON MÜRİDİ VAR

Ancak laik Türklere göre Gülen kadrolarını büyük İslam devrimine hazırlayan ve tekin olmayan biri. 

Laiklerin karşıtlığı Gülen hareketinin gizli olmasına neden oluyor. Gülen'in müritlerinin net sayısı belli değil, ama en azından 6 milyon kişi oldukları tahmin ediliyor. 

Bu güçte bir organizasyonun şeffaf olması gerekir, ancak bu organizasyonun nasıl finanse edildiği gibi konular hala gizliliğini koruyor.

 LAİKLİĞİN GELECEĞİ BU SORUDA

Gülen teokratik bir devlete karşı olduğunu söylüyor, ancak müritleri kamu alanında daha çok İslam etkisi görmek istediklerini söylüyor. Peki bu nasıl olacak? Laikliğin Türkiye'deki geleceği bu sorunun cevabında olabilir."