BIST 9.753
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.435,30
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

THY için şok iddia! Uçaklar güvenli değil mi?

Lütfü Türkkan kaza inceleme merkezi Jacdec'in 2013 yılının en güvenli havayolu şirketleri listesini meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli milletvekili Lütfü Türkkan'ın Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın yanıtlaması istemiyle meclise sunduğu soru önergesi şöyle:

Dünyadaki bütün uçuşları değerlendiren Kaza İnceleme Merkezi JACDEC, 2013 yılının en güvenli havayolu şirketlerini açıkladı. JACDEC’in duyurduğu güvenlik sınıflandırması listesinde Yeni Zelanda Havayolları 2013 yılının birincisi olmuş, ulusal havayolumuz THY ise listedeki 60 şirketin arasında ancak 51’inci sıraya girebilmiştir.

Genel Müdür Temel Kotil’in sık sık yakında dünya lideri olacağını iddia ettiği Türk Hava Yolları sınıfta kalmış, diğer havayolu şirketleriyle karşılaştırıldığında, güvenlik standartlarında ne kadar geride olduğu ortaya çıkmıştır.

Bu nedenle;

1-Genel Müdür Temel Kotil, Türk Hava Yolları’nın sık sık dünya lideri olacağını iddia etmesine rağmen dünyadaki bütün uçuşları değerlendiren Kaza İnceleme Merkezi JACDEC’in 2013 yılının en güvenli havayolu şirketleri listesinde 51.sırada yer alması konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

2-Kaza İnceleme Merkezi JACDEC’in güvenlik sınıflandırması listesinde THY’nin sondan dokuzuncu olması neden kaynaklanmaktadır, THY’nin bu listede 60 şirket arasında 51.sırada yer almasına neden olan güvenlik konusundaki eksiklikler ve zaafiyetler nelerdir?

3-THY’nin güvenliği ile ilgili kurumsal anlamda yapılan testler ve çalışmalar nelerdir, bunların sonuçları nasıldır?

4-THY bugüne kadar kaç kaza geçirmiş, kaç yolcu ve personel bu kazalarda yaşamını yitirmiştir? JACDEC’in sınıflandırmasında bu kazaların dikkate alındığı düşünülmekte midir?

5-Bu sınıflandırmanın ardından THY’nin hala dünya lideri olacağı düşüncesi devam edecek midir?