BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  DÜNYA

Theresa May istifa mı ediyor İngiltere'de şimdi ne olacak?

İNGİLTERE seçim sonuçları belirsizlik getirdi. İngiltere Başbakanı Theresa May'ın istifa edeceği konuşuluyor. Peki May istifa eder mi seçim sonuçları ile şaşkına dönen İngiltere'de şimdi ne olacak?

Abone ol

Citibank’in analistleri, Avam Kamarası’nda çoğunluğu sağlamayı başaramayan Başbakan Theresa May’in istifa etmesini beklediklerini söyledi.

BBC'nin politika editörü Laura Kuenssberg, Başbakan Theresa May'in istifa etmeye niyetli olmadığını yazdı.

Citibank Analistlerine göre Avam Kamarası’nda kimsenin çoğunluğu sağlayamamış olması İngiltere’nin ortak pazarda kalacağı “yumuşak Brexit” ihtimalini de, herhangi bir anlaşma olmadan AB’den ayrılacağı kaotik Brexit ihtimalini de artırıyor.

BBC : İSTİFAYA NİYETİ YOK
Kuenssberg tweetinde May'in parlamentoda en fazla sandalyeyi kazanan Muhafazakar Parti'nin lideri olarak hükümet kurmayı deneyeceğini belirtti.

İngiltere seçim sonuçları şok etti! En istenmedik sonuç

ŞİMDİ NE OLACAK?
İngiltere seçimlerinde sandıktan Muhafazakar Parti birinci çıkarken hiçbir parti mecliste çoğunluğu elde edemedi.

Peki bundan sonra ne olacak? : Seçimlerde en çok oy alan parti normal şartlarda seçimi kazanmış sayılıyor ve genelde bu partinin genel başkanı ülkenin başbakanı oluyor. Ancak, birinci partinin mecliste çoğunluğu sağlayamaması durumunda, sandıktan ikinci çıkan partinin de iktidara gelme ihtimali ortaya çıkıyor.

Çoğunluk nasıl elde ediliyor? : İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor. Ülke 650 seçim bölgesine bölünmüş durumda ve her seçim bölgesinde en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor. Mecliste çoğunluk elde etmek için toplam koltuk sayısının yarısından bir fazlasına yani 326'ya ulaşmak gerekiyor.

Mecliste çoğunluk elde edilemediğinde ne oluyor? : Yeni hükümeti kimin kuracağı belli olana kadar Muhafazakârlar iktidarda kalmaya devam edecek. Theresa May de eğer istifa etmezse bu durumda başbakan olmayı sürdürecek. Bu süreçte partiler arasında koalisyon görüşmeleri başlayacak. Bu sürecin sonunda ya May ya da İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn başbakan olacak.

Bu süreçteki bir olasılık koalisyon. Bir diğer olasılık da bu partilerin kendi başlarına hareket etmesi ve küçük partilerin desteğiyle azınlık hükümeti kurmaya çalışması.

Yeni hükümet için ilk adım kimden gelecek? : Theresa May mecliste çoğunluğun desteğini elde etmeyi başarması durumunda başbakan olarak kalabilecek. Ancak bunun olamayacağı, Jeremy Corbyn'in ise bunu kendisinin elde edebileceği kesinleşirse, istifası beklenecek. Bunun ardından Corbyn başbakan olacak.

Ancak Corbyn'in çabalarına başlaması için May'in durumunun kesinleşmesini beklemesi gerekmiyor. May görüşmelerini sürdürürken Corbyn de kendi görüşmelerini yürütebilir. Hatta liderlerin aynı partilerle görüşmeleri de mümkün.

Bu süreç ne kadar devam edecek? : Resmi olarak bir zaman kısıtlaması bulunmuyor. 2010 yılındaki seçimlerde hiçbir parti mecliste çoğunluğu sağlayamamıştı. Partiler arasında beş gün süren görüşmelerin sonunda koalisyon kurulmuştu.