BIST 9.710
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.427,30
HABER /  POLİTİKA

Tezkere oylaması! Evet mi hayır mı?

Savaş tezkeresi için gözler Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne döndü, MHP evet diyecek, HDP ve CHP ise hayır,

Abone ol

ANKARA, Irak ve Suriye için hazırlanan savaş tezkeresinin oylamasına kilitlendi. Saat 15.00'da başlayan tezkere oylamasının sonucu belli oldu. Tezkere Türk askerine sınırötesi operasyon yetkisi verirken, yabancı askerlerin de Türkiye'den geçişi ve konumlanmasına izin veriyor. Tezkereye MHP 'evet' oyu verirken, HDP ile CHP ise 'hayır' dedi.


TEZKERE 298 EVET OYU İLE GEÇTİ

Irak ve Suriye'den Türkiye'ye yönelik terör tehdidine karşı TSK'nın yurt dışına gönderilmesi için hükümete izin verilmesini içeren başbakanlık tezkeresi 298 oy ile kabul edildi. Tezkereye 98 ret oyu geldi.

İŞTE TEZKERE OTURUMUNDA YAŞANANLAR:

19:00 AK Parti adına konuşan Başbakan yardımcısı Emrullah İşler, Suriye'deki kaosun sorumlusunun Suriye rejimi olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

"Ülkemiz başından beri vardığı nokta konusuna gerekli uyarıları yapıp adımları atmıştır. Suriye'deki sorunun yegane sorumlusu rejimdir.

Yaşana gelişmeler karşısında topraklarımız ve halkımız korumak görevimizdir. Suriye rejimi, terör örgütleriyle işbirliği yapmaktan çekinmemiştir.

Türkiye olarak ulusal sınrılarırmız etrafında oluşan sorunlara karşı tedbirleri almalıyız. Suriye rejimi, ülkeyi teröristlerin yuvasına dönüştürdü.

Türk anavatının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman şah türbesini korumak, asli görevimizdir. IŞİD ve Suriye rejimiyle mücadelede güvenli alan şart.

Ülke olarak Irak'ın toprak bütünlüğünün dış siyasetimizin politikası olduğunu vurguladık defalarca. Güçlü bir Irak başta ülkemiz olarak bölge ülkelerinin de çıkarınadır. Önlem alınmazsa Irak'taki güvenlik bunalımı kalıcı olur.

Türkmen kardeşlerimizn tek çatı altında toplanıp kopmamaları hükümetimizin politikasıdır. Bu hususları müttefiklerimizle paylaştık.

Terörü ortadan kaldırmak için onu ortaya çıkartan sebepleri ortadan kaldırmak gereklidir. Çözümün siyasi içerikli olması gereklidir.

Ülkemiz, giderek bölge ülkelerinde kaynaklanan risk ve tehditleri daha fazla hisseden ülkedir. gerekli tedbirlerin sürdürülmesi ve çıkarlarımızı korumaya yönelik olan bu tezkerenin lehinde olduğumuz belirtirim.

Bizim telkinlerimizi uymayan Irak ve Suriye'nin geldiği noktayı birlikte görüyoruz. Demokrasi ve insan haklarından yana olduğumuz hep söyledik.

Bizim maceraperest olduğumuz söylüyorlar. Biz maceraperest olsaydık uçağımız düştünğünde hemen harekete geçerdik."

18:40 CHP adına konuşan Faruk Loğoğlu, yabancı askerlerden medet umanların milliyetçi olmadığını ifade ederek, "Güvenli bölge uçuşa yasak bölge komşuya saldırı anlamına gelir" dedi.

Loğoğlu, şunları ifade etti:

"Dış politika hatalarını defalarca gündeme getirdik partimiz olarak. Tezkere gerekçeleinde yer alan muğlak ifadeler değinmek istiyorum.

Bu tezkere başı sonu olmayan, muğlak ve amacı olmayan bir tezkeredir. Hükümetin aklına gelen her şeyi içine koyduğu tutarsızlıktan yoksun bir torba tezkere hazırlanmış.

PKK bir terör örgütü müdür yoksa hükümet tarafından müzakerelerde muhattap alına meşru bir kuruluş mudur?

Hangi eyleminizde Suriye'nin toprak bütünlüğüne sahip çıktığınızı iddia edebilirsiniz.

Hüküemtin esa derdinin IŞİD olmadığı bellidir. Tezkerede bir defa IŞİD kelimesi kullanılırken Suriye rejimi kelimesi defalarca kullanılmıştır.

Süleyman Şah türbesine yönelik saldırının gerekçe olarak gösterilmesi tezkerede, saçmalıktır. Tezkere, askerlerimizi savaş sahalarına sürülecektir.

Güvenli bölge uçuşa yasak bölge komşuya saldırı anlamına gelir. TSK, birilerininm uçusa yasaklı ve güvenli fantezilerinin aleti olmamalı. Oluşturulacak bu bölgeler Türkiye için bir tehdit oluşturacaktır.

Terörle mücadele bağlamında Türkiye kendini korumak için yabancı ülkelerin askerine mıuhtaç mı kalmıştır. Yabancı askerden meden umanlara milliyetçi denemez. Bu tezkere kabul edilirse Türkiye, bölgenin korsan devleti olur.

CHP, IŞİD'le mücadeleye destek vermektedir. IŞİD'in Türkiye'deki can damarları kesilmelidir.

Biraz sonra vereceğiniz oylarla sadece Türkiye'nin değil bölgenin geleceğini belirleyeceksiniz. Sizi mehmetçiği bataklığa itmemeye çağırıyorum. Çocuklarınızın geleceğini düşünmeye itiyorum."

17.23-
Hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tezkerenin gerekçelerini açıklamak üzere söz aldı.

Şehitleri rahmetle anarak konuşmasına başlayan Yılmaz, "Komşu iki ülkeden tehditlerle ülkemiz karşı karşıya. BM kararı da ortaya koymuştur ki tehditler geçen yıla göre artmıştır" dedi.

Hedefimiz, tezkereye ihtiyaç duyurmayacak huzur ortamı sağlamak. IŞİD saldırıyla Irak kuvvetleri personel kaybetti. Irak ordusuna ait birçok silah IŞİD'in eline geçmiştir.

Irak'ta yaşanan olaylar Suriye'de olduğu gibi sığınmacı hareketkerine neden oldu. Uluslararası toplum kararlı adım atmadığı sürece bölge çatışmanın içine sürüklenmiştir.

Türkiye IŞİD'in mağdur ettiği herkese ayrım gözetmeksizin yardım etmektedir.

AFAD'dan bir ekip Zaho'da, Kızılay'dan bir ekip de Erbil'de çalışmaktadır.

Önümüzdeki dönemde de Türmen toplumun en büyük destekçisi olacaktır. 

Suriye rejiminin 8 bölgede klor gazı kullandığı kayda geçilmiştir.

Suriye'deki istikrarsızlığın nedeni rejimdir.

Bu ülke her zaman mazlumların, yerinden edilenlerin, sığındığı huzur bulduğu bir ülke olmuştur. Suriye'den gelenler güvenlik buldukları bu topraklara sığınmışlardır.

Türkiye 2013'te dünyada insanı yardımları milli gelire oranla ilk sırada miktar olarak da 3. sırada yer almaktadır.

20 bin üzerinde Ezidi geldi, kamp gösterdik, Mardin'de...  Burada Araplar var diye kalmak istemediler. 

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nu korumak Türkiye'nin asli görevidir.


17.10- Usul tartışması sona erdi. 10 dakikalık aranın ardından partiler adına milletvekilleri konuşma yapacak.




BU IŞİD TEZKERESİ DEĞİL

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Bu tezkere IŞİD değil, savaş tezkeresidir" dedi.




BAHÇEKAPILI İSYAN ETTİ

17.00-
Mustafa Elitaş'ın 'usul tartışması açmak usulsüzlüktür' sözlerine Meclis Başkanvekili Bahçekapılı tepki gösterdi: Kimseye yaranamıyorum! Açsam da açmasam da yaranamıyorum.




HÜKÜMETTEN SAVUNMA

16.55-
Muhalefetin Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla tezkerenin görüşmesine karşı çıkıyor. Muhalefetin usul tartışması talebine AK Parti'den Mustafa Elitaş yanıt verdi. 

"Dün yaptığımız görüşmede usul tartışması yapılması talebinde bulunuldu. Bugünkü AK Parti Grup önerisinin görüşülme kararı AK Parti centilmenlik adımıydı. Usul tartışmasının açılması mümkündeğildir. Bütün siyasi partiler görüşlerini burada beyan edecek. Hükümet de tezkeresini savunacak. Aslında bu usul tartışmasının açılması bile usulsüzdür. 



TEZKERE GÜNDEMDEN KALDIRILSIN TARTIŞMASI

16.52- Muhalefetin tezkerinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle gündemden geri çekilmesini istedi. Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, talebe olumlu cevap verme yetkisinin olmadığını dile getirdi.

16.40- Tezkere metni okundu


IŞİD'E TERÖR ÖRGÜTÜ BİLE DİYEMEDİNİZ

16.20- MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YUSUF HALAÇOĞLU: 
Siz ulusal güvenliğinizi sağlamak istiyorsanız önce kendi topraklarınızda güvenliği sağlayacaksınız. PKK terör örgütüyle de çözüm süreciyle masaya oturuyorsunuz. PKK'nın Kürtleri temsil edip etmediği konusunda ise çelişkiye düşüyorsunuz. IŞİD bir terör örgütüdür herkes bunu biliyor ama siz Cumhurbaşkanı ABD'ye gitmeden önce bunu söyleyemediniz bile. Tezkere içinde Suriye devletiyle ilgili ifadeler yer alıyor. Kobani'ye gösterdiğiniz tepkiyi neden Türkmenlere göstermediniz. Türkmenleri kimse korumuyor. Türkmenler Türkiye'yi girmek isteyince pasaport sordunuz. Kürtlere ve Ezidilere niye sormadınız? 

En doğru politikanız Suriye'yle sınırları açıp ticaret yapmaktı. Ne oldu da bundan vazgeçtiniz? Bu tezkere gerekliydi ama yapmanız gereken önemli bir şey vardı. Muhalefetle de görüşseydiniz. Bir takım vebal altında kalmayacaktınız.


IŞİD'İ SİZ PALAZLADINIZ

16.05- HDP HAKKARİ MİLLETVEKİLİ ADİL ZOZANİ:
Siz yürürlükteki tezkerenin karşılığını verememişsiniz. Askerinize, polisinize 100 metre mesafede IŞİD insanları, çocukları kesti. Düne kadar müdahale yetkiniz vardı. Niye yapmadınız? Çünkü IŞİD çeteleri size bağlı, onları siz palazladınız. 

IŞİD'in kontrolündeki köyde Türk TIR'larından ne indirildi? Tezkereyle bunların devamını mı sağlayacaksınız? Bu tezkereyle kendini meşru savunma halindeki insanlarla IŞİD çeteleriyle aynı tutuyorsunuz. Sonra da ya tezkereye evet diyeceksiniz yada IŞİD çeteleriyle dirsek teması içinde olduğumuzu kabul etmiş olacağız diyorsunuz. Yok öyle bir şey. Sizin suçunuzu başkalarına yamayamayacaksınız. 

Güvenli bölge vardı zaten. Kürt halkı bunu sağlamıştı zaten. Müdahale edebilirdiniz. Ama yapmadınız. 


TEZKERE GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

16.00-
Irak ve Suriye tezkerelerine ilişkin AK Parti Grubu'nun önerisinin görüşmelerine başlandı.


AK Parti'nin önergesine ilişkin ilk sözü AK Parti Milletvekili Mehmet Doğan Kubat söz aldı. Kubat sonrası mikrofana HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani geldi. 


GÖRÜŞMELERE ARA VERİLDİ

15.30- Tezkere görüşmelerine ses sistemindeki arıza nedeniyle 10 dakika ara verildi. Aranın ardından görüşmeler 15.45 sıralarında yeniden başladı.


HEMEN ADIM BEKLEMEYİN

15.27- 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz görüşmeler sırasında yaptığı açıklamada, "Tezkereden sonra hemen adım beklemeyin" dedi.

50 FİRE


Hac nedeniyle çoğunluğu AK Parti’den olmak üzere 50 dolayında vekil bugünkü tezkere oylamasına katılamıyor.


TEZKERE GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

15.00-
Meclis Genel Kurulu'nda Başbakanlık Tezkeresi görüşmeleri başladı. Meclis'teki oturumu TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor.

Oturumda şuan milletvekilleri gündem dışı konuşmaları yapıyor.


OTURUM AÇIK MI KAPALI MI YAPILACAK?

Tezkere oturumunun Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinin açık ya da kapalı olup olmayacağı henüz netleşmedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş görüşmelerin "büyük ihtimalle" açık yapılacağını söyledi.

TEZKERENİN KABULU İÇİN GEREKEN OY SAYISI

Tezkerenin kabul edilmesi için görüşmelere katılan milletvekillerinin yarıdan bir fazlasının evet oyu vermesi yeterli olacak.


TEZKEREDEKİ 2 KRİTİK MADDE

1- Türk askerine sınır ötesine geçiş izni veriliyor.
2-Yabancı askerlerin Türkiye'den geçişi ve bulunmasına izin veriliyor.

TEZKERE OYLAMA SONUCU ŞİMDİDEN BELLİ

Tezkereye hayır diyeceğini açıklayan CHP ve HDP'nin toplam milletvekili sayısı 157.
AK Parti'nin 312 MHP'nin 52 milletvekili bulunuyor. Meclis'te 14 milletvekili de bağımsız.

Meclis aritmetiğine bakıldığında Ahmet Davutoğlu imzasıyla genel kurula gelen tezkerenin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

MHP'NİN TEZKERE OYU

Yabancı asker geçişine de izin veren tezkere için MHP 'evet' oyu vermeyi kararlaştırdı. Kararı MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın yaptı.

Yalçın, "Tezkereyi destekliyoruz. TSK'ya güveniyoruz" dedi.

HDP'NİN TEZKERE OYU

Halkların Demokrasi Partisi Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, grup olarak tezkereye hayır diyeceklerini açıkladı. HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş da "savaş tezkeresine bizim evet oyu vermemiz düşünülemez. Hükümet sınırsız yetki istiyor" dedi.

CHP'NİN TEZKERE OYU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tezkerenin sadece IŞİD ile mücadeleyi kapsaması halinde "evet" demeyi düşündüklerini ancak bu haliyle tezkere oylamasında "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı.

SAVAŞ TEZKERESİNİN TAM METNİ

4 Ekim 2014'ten itibaren hükümetin bir yıl süreyle yetki istediği Irak ve Suriye tezkeresinin tam metni şöyle:

"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikâmetinde Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümûl, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, Anayasa'nın 92. Maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) bir yıl süreyle izin istenilmesi, Bakanlar Kurulu'nca 30.09.2014 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Gerekçeden...

Tezkerenin gerekçesinde Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğine dönük risk ve tehditler son dönemde yaşanan gelişmelerle ciddi biçimde arttığı belirtildi. "Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlıklarını sürdürmektedir. Öte yandan Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditlerde önemli artışlar gözlenmektedir" ifadesi kullanıldı.

Gerekçede, "Nitekim bu nedenle BM Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terörist faaliyetleri kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 sayılı BMGK kararı ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluklara uygun şekilde gerekli tedbirleri alması çağrısında bulunmuştur" denildi.