BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,54
HABER /  GÜNCEL

Tezkere çözüm sürecini bitirecek mi?

Tezkere 298 oyla Meclis'te kabul edilirken İsmet Yılmaz, tezkerenin çözüm sürecini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Abone ol

Tezkere için açık oylama yapıldı. Milletvekillerine elektronik ortamda oylarını verebilmeleri için 3 dakika süre tanındı. 396 milletvekilinin 98'i ret oyu kullandı. Oylamanın ardından Meclis kulisinde gazetecilere konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tezkerenin çözüm sürecini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Tezkere görüşmelerine Başbakan Ahmet Davutoğlu katılmadı. CHP ve MHP liderleri de görüşmelerin bir bölümünü izledi ve oylamaya katıldılar.

Oylamaya geçilmeden önce CHP açık oylama yapılması için önerge verdi. Genel Kurul'da olmayan hükümet üyeleri adına da bazı bakan ve başbakan yardımcıları vekaleten oy kullandı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Başbakan Davutoğlu adına Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın vekaleten oy kullanacağını söyledi.

Meclis Genel Kurulu'ndaki tezkere görüşmelerinde ilk konuşmayı hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Yılmaz'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Terör tüm milletimizin ortak sorunudur. Hedefimiz, tezkereye ihtiyaç duyulmayacak bir huzur ortamı. Irak’ta yaşanan olaylar, Suriye’de olduğu gibi sığınmacı hareketlerine neden oldu. Uluslararası toplum kararlı adım atmadığı süreci bölge çatışmanın içine sürüklenecektir. Türkiye, IŞİD’in mağdur ettiği herkese ayrım gözetmeksizin yardım etmektedir."

"SÜLEYMAN ŞAH'I KORUMAK ASLİ VAZİFE"

"BM üyesi ülkeler teröristlerin bir ülkeden diğerine geçişlerini önlemekle yükümlüdürler, komşumuz Irak yıllardır PKK’lı teröristlerin sığınağı olmuştur. Irak ne engellemekte ne de yargı önüne çıkarmaktadır, uluslararası hukuku ihlâl etmektedir. Tezkere bu tedbirlerin bir parçasıdır. Terörü ihmal ettiği sorunları bir bütün içinde ele alarak bitirmek istiyoruz. Terörle mücadele sürerken demokrasinin çıtasını yükselttik. Milli birlik ve kardeşlik projesini
uygulamaya koyduk , tezkerenin tek hedefi teröristlerdir."

"Suriye muhalefetine destek olunması aşırı grupların desteklenmesini önleyecektir. IŞİD başta olmak üzere aşırı yanlı gruplar ulusal güvenliğimize tehdit oluşturmaktadır. Üç sınır kapısının Suriye tarafını kontrol altında bulundurmaktadır. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nu korumak devletimizin asli vazifesidir.”

Irak ve Suriye tezkere görüşmelerine geçilmeden önce AK Parti grup önerisi görüşüldü. Görüşmeler sırasında muhalefet hükümeti eleştirdi ve “Türkiye'deki IŞİD ile mücadele edin" dedi. CHP ve AK Parti Grup başkanvekilleri arasında da Suriye polemiği yaşandı.